УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Нехай святиться Ім’я Твоє у нас» – Глава УГКЦ пояснив зміст першого прохання Господньої молитви

15.09.2020 20:17
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Нехай святиться ім’я Твоє – це місійне завдання Церкви і кожного віруючого християнина, яке полягає в тому, щоб ділитися власним досвідом, власним знанням Бога. Про це сказав Блаженніший Святослав у новій відеокатехизі, присвяченій поясненню першого прохання молитви «Отче наш».

У 18-й катехизі Отець і Глава УГКЦ пояснив, що Боже ім’я відкриває нам таємницю існування Бога.

«Коли Мойсей на горі Синай отримував від Бога Закон, то, бажаючи побачити Боже обличчя, запитував: "Боже, а як Твоє ім’я?" Господь йому відповідав: "Я є той, що є". Тобто, з одного боку, Боже ім’я не може охопити та висловити всієї Його таємниці , але, з іншого – Господь нам каже: "Я є той, що є – для тебе, тут, з тобою"», – сказав він.

Особливістю цього прохання, яким розпочинається Господня молитва, є те, що в його сповненні активну участь приймає людина. Посилаючись на слова святого Кипріяна Карфагенського (видатний християнський богослов, який жив і священнодіяв в Карфагені, на півночі Африки, у ІІІ ст. – Ред.), Блаженніший Святослав пояснив, що проханням «нехай святиться Боже ім’я», ми не хочемо і не можемо додати чогось до величі Божого імені. Ми не просимо, щоб Бог став більш святим, величним, ніж Він є. Це прохання стосується вияву Божого імені, Його святості, Його присутності в нас.

Тобто цим проханням, як пояснив Предстоятель, ми просимо, щоби в нашому житті, у нас святилося Боже ім’я.

«Святити Боже ім’я своїм життям означає не просто прийняти Божу святість, цю благодать, а й уміти її вдержати, уміти її носити у собі, – сказав архиєрей і, вслід за святим Кипріяном, закликав кожного з вірних: – Якщо ти є храмом Святого Духа, то будь святим! Поводься так, щоб усі збоку бачили, що в тобі живе Бог!»

За словами Глави Церкви, святість Божого імені у повноті сповнилася в Ісусі Христі, в якому Отець прославив себе і в якому об’явив своє ім’я людям.

Завершуючи традиційну суботню катехизу, Блаженніший Святослав пояснив, які завдання ставить перед кожним молільником молитва «Отче наш».

«Прохаючи Бога про те, щоби святилося Його ім’я, ми також беремо на себе обов’язок того, щоби, дивлячись на нас, кожна людина, яка є поруч, віднайшла дорогу до Божого храму. Нехай святиться ім’я Твоє – це теж місійне завдання Церкви і кожного віруючого християнина, яке полягає в тому, щоб ділитися власним досвідом, власним знанням Бога. Це наше завдання – помогти кожній людині знайти свою дорогу до Бога, щоб те величне Боже ім’я було славленим у житті кожної людини», – сказав Глава УГКЦ.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія наступних декількох випусків буде присвячена поясненню молитви «Отче наш». Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні