УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав про споглядальну молитву: «Це – молитва досконалого молільника, але вона має бути і метою учня»

25.08.2020 19:29
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
3
В молитві споглядання ми в довірі відкриваємо перед Богом нашу неміч, представляємо те, ким ми насправді є, і в тиші, таємниці нашої кімнати, нашого серця даємо Йому можливість світити на нас Своїм обличчям. Наслідками такої молитви є зцілення наших ран і гріхів та переміна молільника зі слави у славу. На цьому наголосив Блаженніший Святослав у відеокатехизі про найвищий ступінь молитви.

За словами Глави Церкви, споглядальна молитва є молитвою досконалих християн, великих святих, але водночас вона має бути метою тих, які лише вчаться молитися. «Ми не можемо зрозуміти, до чого прямуємо, доки не зрозуміємо нашої мети», – пояснив Блаженніший Святослав.

У споглядальній молитві молільник відчуває, що він вже все сказав Богові, а Бог вже майже все промовив до нього. «Тепер, – стверджує Предстоятель, – залишається лише вдивлятися в обличчя один одного».

Щоби ще краще пояснити слухачам сенс найвищого ступеня молитви, Глава Церкви згадав вислів святого Віанея, пароха із містечка Арс, що у Франції, покровителя парохів усього світу, про споглядальну молитву: «Я дивлюся на Нього, а Він дивиться на мене. Я вже не маю що Богові сказати. Я вже все сказав. І я відчуваю, що Він мене почув. Він до мене промовляє. А найважливіше – Він мене бачить, а я перебуваю в Його присутності. Я дивлюся на Нього, а Він дивиться на мене».

Говорячи про наслідки споглядальної молитви, Блаженніший Святослав навів приклад пророка Мойсея, який, коли молився на горі за народ, начебто «голубив, гладив обличчя Боже». «Ми читаємо у Священному Писанні, що коли Мойсей зійшов із гори, то його лице сяяло. Він наче увібрав у себе цю Божу славу, яку споглядав. Не міг зрозуміти, не міг словами вже її висловити, але вона сяяла на його обличчі так, що люди не могли на нього дивитися, і він мусив, як каже Святе Письмо, покласти покривало, вуаль, на своє обличчя», – сказав Глава Церкви.

За словами святого апостола Павла, наслідком такого нашого спілкування з Богом, такої молитви є переміна, або ж преображення зі слави у славу. «І ця слава Божа потім сяє на обличчі того молільника, який із Богом у такий спосіб говорить у глибині всього свого єства», – переконаний архиєрей.

Блаженніший Святослав також розповів про ще один наслідок споглядальної молитви, а саме зцілення молільника від його гріхів і ран. «Така молитва – це момент, коли я відкриваю себе в повноті, виставляю всі мої рани перед світлом Божої слави. І Бог на них світить, силою Святого Духа опромінює, освітлює не тільки мою внутрішню темряву, але світить на мої рани, гріхи й оздоровляє їх. Я відчуваю, що з такої молитви виходжу оздоровленим. Із такої молитви, яка часто закінчується в тиші, виходжу преображеним», – сказав Предстоятель.

Він додав, що молитва споглядання звершується в тиші, коли затихають слова, затихає все, а молільник сам на сам у всій своїй повноті стоїть перед Божим обличчям, яким Він на нього світить.

На завершення Блаженніший Святослав запросив всіх слухачів прямувати до такої молитви, – молитви в тиші. «Ми з вами чули, що не мусимо додатково інформувати Бога про наші потреби, болі, про що, мовляв, Він ще не знає. Якраз у молитві споглядання ми в довірі відкриваємо Йому нашу неміч, представляємо те, ким ми насправді є, і в тиші, таємниці нашої кімнати, нашого серця даємо Богові можливість світити на нас Своїм обличчям. Ми кажемо: "Боже, змилуйся над нами і благослови нас, просвіти лице Твоє на нас і помилуй нас! Амінь"», – сказав на завершення катехизи Глава Церкви.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія перших випусків присвячена темі молитви, зокрема змісту та способу. Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в ютубі або сторінці «Живого ТБ» у фейсбуку щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні