УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав: «Священник нашої Церкви є не лише служителем культу, а й будівничим культури»

06.02.2020 11:06
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
Українська Греко-Католицька Церква завжди виконувала функцію душі українського народу. Наша місія полягає в будівництві культури українського народу. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у програмі «Відкрита Церква» на «Живому ТБ».

Предстоятель УГКЦ зауважив, що коли ми говоримо про обрядовість, часто під цим поняттям розуміємо певну ритуальність. Проте слід розуміти, що наші християнські обряди наповнені глибоким богословським і філософським змістом. 

Блаженніший Святослав зазначив, що християнство – це релігія воплочення. «Ми віримо в те, що Бог воплотився. Наше життя полягає в тому, щоб воплочувати свою віру в певні вчинки. Так, завданням священника є будувати культуру. Разом ми повинні творити середовище, в якому наші релігійні переконання перетворюються на певні цінності, які формують наші вчинки», – наголосив він.

«Якщо розділити культуру і культ, – згодом зазначив Блаженніший Святослав, – тоді певною мірою знецінюються обидва поняття. Для багатьох людей обряди стають магічними ритуалами і цілковито втрачають християнський зміст». 

На думку Глави УГКЦ, легалізація нашої Церкви стала передвісником падіння комунізму. Ми були свідками моменту, коли християнська культура перемогла атеїстичну. Ця подія подарувала нам надію збудувати цілком іншу державу від тої, яка стала тюрмою народів. «Ми завжди стараємося бути відкритими для ширшого загалу. Зокрема для тих, хто не поділяє християнського світогляду. Для них ми трансформуємо релігійні переконання на певні загальнолюдські принципи. Таким прикладом є формулювання соціального вчення Церкви. У ньому є чотири фундаменти: гідність особи, спільне благо, солідарність і субсидіарність (приватна ініціатива). На сьогодні це рецепт будівництва успішної держави. Таким чином, християнство показує себе відкритою спільнотою, яка дуже радо ділиться тим, у що вірить», – зауважив архиєрей.

«Передусім культура – це середовище, яке дає можливість самореалізуватися. У християнському розумінні культура – це те середовище, де потрібно свідчити свою віру. Це воплочення, чи втілення, твоїх переконань у той простір, в якому живеш. Культура, яка дає людському духові злетіти до висот, створює можливість широкої творчості», – сказав Предстоятель УГКЦ, відповідаючи на уточнювальне запитання про те, що ж таке культура.

Блаженніший Святослав зауважив, що навіть дохристиянські обряди, сповнившись християнським змістом, починають процвітати. Таким прикладом є коляда, в якій народ переспівує біблійну подію народження Христа. 

«Тільки та культура, яка допомагає реалізувати людині своє прагнення вічності, буде культурою у повному своєму сенсі. Її можна назвати культурою життя», – підсумував духовний лідер греко-католиків.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні