УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Духовні перлини УГКЦ: Крехівський монастир Святого Миколая

10.10.2019 07:25
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
Одна з найвідоміших духовних перлин Західної України, Крехівський монастир отців василіан, розташована на Львівщині, за дванадцять кілометрів від Жовкви. Щоб поклонитися чудотворним іконам Богородиці та святого Миколая, сюди вже понад чотири сотні років тягнуться вервечки паломників. І не тільки з України. Ще в XVII столітті приходили в Крехів прочани з території сучасної Молдови, з-за Дону і навіть Греції. Бували тут українські гетьмани: Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко та Іван Мазепа, митрополит Петро Могила. Молодий Мазепа навіть захищав обитель під час облоги 1672 року.
Зображення 1 / 17 Користуйтеся клавішами для перегляду

Згідно з переданням, Крехівський монастир заснували наприкінці XVI ст. два ченці Києво-Печерської лаври Йоіл і Сильвестр. Вони поселилися тут у печері, що була в скелі під назвою «Камінь Тимоша». Ця печера досі існує. Також збереглася печерна церква Благовіщення, в якій монахи-засновники відправляли богослужіння. Дуже швидко околицями розлетілася вістка про подвижників і люди почали приходити до них по духовні поради. З часом братії стало більше, монастир перенісся на нинішнє місце й активно розбудовувався. Наприкінці XVII ст. сформувався цілий монастирський архітектурний комплекс.

У часи свого піднесення Крехівська обитель Святого Миколая була потужним культурним і духовним центром. Тут зберігався цінний архів та багата бібліотека стародруків і рукописів. На початок XIX століття книгозбірня налічувала понад пів тисячі книг. Усі ці скарби було розграбовано більшовиками після ліквідації монастиря у 1949 році.

29 серпня 1990 року до Крехова повернулися отці василіани і святиня почала відроджуватися.

Нині в монастирі Святого Миколая розміщений василіанський новіціат.

Щорічна проща до Крехова традиційно відбувається в травні, на свято літнього Миколи.

Фото: Роман Малко

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні