УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«За цим престолом стояв мій попередник – митрополит київський Ісидор», – Глава УГКЦ в катедральному соборі Флоренції

16.09.2019 12:02
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
13
15 вересня у кафедральному соборі Флоренції Санта Марія дель Фйоре відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Патріарх Святослав у співслужінні з єпископами Синоду УГКЦ. Українські паломники з різних частин Італії прибули до столиці Тоскани, щоб вшанувати мощі св. Івана Золотоустого та відзначити дві важливі для України ювілейні дати: 580-річчя Флорентійського собору та 55-річчя візиту до Флоренції патріарха Йосифа Сліпого.

«Ми служимо Божественну Літургію на тому самому престолі, де були підписані акти Флорентійського єднання; на тому самому престолі, за яким стояв мій попередник – митрополит київський Ісидор, і відтак від імені делегації всієї Церкви Києва і всієї Русі поставив підпис, як той виноградар, під тим актом, віддаючи в руки Божі плід праці, молитви, свідчення Київської Церкви, що пам’ятає Церкву ще не поділеною за часів Володимира Великого», – зазначив Блаженніший Святослав у своїй проповіді, пояснюючи історичне значення паломництва УГКЦ до Флоренції.

«Отож наше сьогоднішнє паломництво ми можемо пережити як паломництво потвердження і оновлення цього духу Флорентійського єднання, яке відбулося у цьому древньому соборі 580 років тому», – підсумував проповідник.

Інша важлива дата яка зібрала чисельну українську громаду на молитві в головному храмі Флоренції, – 55-річчя офіційного візиту патріарха Йосифа Сліпого до цього міста. Блаженніший Святослав зауважив, що візит його попередника відбувся  п'ять років перед освяченням собору Святої Софії в Римі.

«Два тижні тому ми розпочали у місті Римі Синод Єпископів нашої Церкви, святкуючи 50-ту річницю освячення собору Святої Софії у Римі. Але ще п'ять років раніше, 55 років тому, до Флоренції прибув наш патріарх Йосиф, ісповідник віри, в’язень сталінських концтаборів, бо він хотів пройти шляхами свого попередника, митрополита Іcидора. У той час, коли вся Вселенська Церква в новому пориві екуменічного пошуку хотіла зрозуміти, яку найкращу модель єдності Церкви можна запропонувати і православним братам, і протестантам, і всім тим, котрі шукають єдності Церкви в новий час, він прийшов сюди». Блаженніший Святослав наголосив, що зібрання Синоду Єпископів УГКЦ «вінчається у Флоренції» як плід пошуку відповіді на запитання про «єдність та сопричастя нашої Церкви у сучасному світі».

Завершуючи свою проповідь, Глава УГКЦ висловив побажання: «Ми сьогодні хочемо просити у Господа Бога миру, благословення і єдності нашої України. Бо звідки, як не від Церкви, прийде та сила єднатися, – єднатися з усіма, хто, можливо, є відмінним від вас. Ми хочемо, щоб кожна наша парафія, чи в Україні, чи у світі, була осердям єднання, єдності, єдиномислія і любові до ближнього. Ми хочемо, щоб кожна наша єпархія, чи в Україні, чи в Казахстані, чи в Росії, чи в Бразилії та Аргентині, була тим осердям, де єднається вся українська громада. Ми хочемо, щоб новий екзархат для українців в Італії був тим осердям, де б’ється українське серце на італійській землі».

У богослужінні також взяв участь кардинал Джузеппе Бетторі, архиєпископ Флоренції. У своєму слові він зазначив, що Флорентійська унія «не повинна бути лише спогадом минулого. Це зерно, кинуте в ґрунт цього міста, яке ще мусить прорости».

«Особливу роль у звершенні Флорентійської унії, – наголосив кардинал, звертаючись до Блаженнішого Святослава, – належить Вашому попереднику кардиналу Ісидору, київському митрополиту». «Також не можу не згадати дружні стосунки між блаженним Джорджо Ла Піра (мер Флоренції. – Ред.) та кардиналом Йосифом Сліпим – дві особи, натхненні пошуком миру між людьми та єдності Христової Церкви. Кардинал Сліпий під час свого візиту до Флоренції не мав змоги зустріти Ла Піра, однак пізніше отримав листа від нього: «Флоренція знову на вас чекає». Через 55 років наступник кардинала Сліпого, Його Блаженство Святослав, Предстоятель УГКЦ, повернувся у паломництві до Флоренції, щоб здійснити це пророцтво».

Вітаючи Блаженнішого Святослава та українських єпископів, кардинал подарував для УГКЦ мощі св. Івана Золотоустого та спеціально виготовлену копію  булли Флорентійського собору. Від імені УГКЦ Блаженніший Святослав подарував для Флорентійської єпархії ікону св. Івана Золотоустого.

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні