УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав під час бенкету у Філадельфії: «Щоб успішно збудувати патріархат, потрібно піднести нашу Церкву на новий рівень»

12.05.2019 12:25
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
7
“Ми хочемо передусім привітати наше товариство “Святої Софії” у США. Я тішуся, що я є його членом у цій державі. Я відчуваю відповідальність за вас, вашу працю і за ваше майбутнє. Однак особливо хочу подякувати товариству “Свята Софія” за те, що ми відновлюємо Патріарший фонд.

Важливо, щоб ми всі долучилися до створення патріарших структур, бо без цього неможливо вповні виконати заповіт патріарха Йосифа”, — такими словами звернувся до присутніх Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час урочистого бенкету у Філадельфії в суботу, 11 травня 2019 року.

На святкову подію завітали представники спільноти “Лицарі Колумба”, Світового конгресу українців, Української католицької фундації, Фундації Українського вільного університету, CNEWA, сестри василіанки, ЗУДАК, Головної Пластової ради, Пластової станиці Філадельфії, Пластової фундації, Товариства УПА, УОКЦ, Осередку праці, НТШ, Центральної управи Організації державного відродження України (ОДВУ), Союзу українок, Providence Association of Ukrainian of Catholics of America, спільноти “Матері в молитві”, а також духовенство, миряни, гості та приятелі товариства “Свята Софія”.

“За нами – понад чотири десятиліття клопіткої праці. Перед нами – нові задуми, ідеї, проекти, виклики, перспективи і нові виднокола. Залишається просити словами Тараса Шевченка: “Благослови мої, Боже, нетвердії руки!”, щоб зберегти та помножити спадщину нашого великого фундатора. Адже, як написав у своїй книзі “Ісповідник між Сходом і Заходом. Портрет українського кардинала Йосифа Сліпого”, слова, які свого часу Ралф Волдо Емерсон сказав про Мікеланджело, можна повторити і про патріарха Йосифа Сліпого: “Він збудував краще, аніж умів”. Увесь християнський світ — на Сході і на Заході — стоїть у боргу перед ним”, — наголосила д-р Ірина Іванкович, голова Релігійного товариства українців-католиків “Свята Софія” США, яке відзначає 45-ліття своєї діяльності.

Варто зазначити, що о. Андрій Максимович, адміністратор Патріаршої курії, розповів про місію адміністративного центру УГКЦ. Крім того, відвідувачам показали фільм про діяльність і розвиток Курії.

На думку Блаженнішого Святослава, тепер для греко-католиків залишається найскладніше — збудувати патріархат.

“Я питаю себе і Бога: що означає дня нас здійснити нашу місію? Вдивляюся в діла патріарха Йосифа Сліпого й бачу, що коли він був звільнений зі сталінських концтаборів, то поставив перед собою три завдання, тобто три види втілення Божої премудрості в місії його патріаршого служіння, — зазначив Предстоятель. — Перше завдання — створення інтелектуального центру, зокрема Українського католицького університету імені святого Климента Папи в Римі, віднова студійського монашества і боротьба за патріархат. Я думаю, якщо ми будемо вдивлятися в ту Божественну премудрість, то будемо бачити, що це своєрідний духовний заповіт патріарха Йосифа для нас, його нащадків. І це відповідає завданням і місії, яку Господь довіряє нашій Церкві, а через нас промовляє до нашого народу”.

За його словами, усі питання ведуть нас до Божої премудрості. “Блаженніший Любомир Гузар говорив, що патріархат не є самоціллю, а є насамперед інструментом (засобом), щоб ми були єдиною і могутньою Церквою, яка відчуває себе єдиною спільнотою і “збирає в розсіянні сущих”, — підкреслив духовний лідер греко-католиків.

І згодом додав: “Для того щоб нам успішно будувати патріархат, потрібно піднести нашу Церкву на новий рівень її життя та існування, — рівень комунікації, взаємоповаги і розуміння, спільної відповідальності за долю Церкви і народу”.

Окрім цього, у своєму виступі Глава УГКЦ згадав і про теперішні виклики в Україні. Він вважає, що “нам варто будувати патріархат і простягати руку до православних братів для єдності”.

Наприкінці Блаженніший Святослав заявив, що Патріарший фонд буде фундаментом для довершення мрії патріарха Йосифа Сліпого та висловив слова глибокої вдячності за пожертви, які уже для відновленого фонду склали жертводавці.

Довідка

21 квітня 1974 року в США Блаженніший Йосиф Сліпий заснував товариство “Свята Софія”. Він особисто підібрав і призначив всіх перших членів на чолі із д-ром Романою Навроцькою. Це було друге Товариство після материнської римської “Святої Софії”. Воно було оформлене як неприбуткова корпорація.

Патріарх Йосиф Сліпий покликав його до життя для підтримки та розбудови таких патріарших надбань, як: собор Святої Софії в Римі, УКУ і його двох філій (на той час у Вашингтоні та Філадельфії), храм Священномучеників Сергія і Вакха з патріаршим двором і музеєм, “Студіон”. Підтримку своїх починань патріарх знаходив переважно серед мирян.

Фото: www.facebook.com/stsophiausa/

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні