УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у Брюховичах: «Як нам важливо бути правдивими, не двомовними, не дволичними щодо Бога і свого ближнього»

02.12.2018 15:04
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
9
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав освятив у неділю, 2 грудня 2018 року, храм Собору Пресвятої Богородиці монастиря отців василіан у Брюховичах (Львів).

У своїй проповіді до вірних Глава УГКЦ наголосив, як важливо нам сьогодні повірити і довіритися Богові.

 «У цю неділю, – сказав проповідник, – ми по-особливому переживаємо слухання Божого Слова, слухання про те, що Бог дбає про нас. Навіть коли ми є немічні. Що Бог знає, що нам треба, перш ніж ми відкриємо вуста в молитві і будемо щось просити. А нам залишилося лише повірити в це і довіритися Йому».

Духовний лідер українців звернув увагу, як цього тижня Україну потрясло велике цунамі недовір’я. «Навіть перед лицем великої загрози, можливого прямого вторгнення на територію України, українці нікому не вірять. Не вірять ні владі, ні політикам. Часом навіть сумніваються, що ми здатні захистити свою державу. Ця тотальна недовіра один до одного починає роз’їдати зсередини усіх нас. Нищить людські стосунки. І я думаю, що цей біблійний образ скорченої жінки, – це образ скорченої зв’язаної недовір’ям України», – сказав Блаженніший Святослав.

За його словами, сьогодні часто українці перестають довіряти навіть найріднішим. «У нинішній хвилі еміграції, яка заполонює Європу, ми провели одне з досліджень, яке каже, що українці, які виїхали в Європу на заробітки, найбільше не довіряють українським посольствам і одні одним. Не довіряють навіть тим, з ким кожної неділі ходять до одного храму», – відзначив Глава Церкви.

«Тотальна недовіра, – наголосив архирей, – починає паралізувати нас. І ми себе питаємо, Господи, яку добру новину Ти нам сьогодні хочеш сказати, нам, які сьогодні зібралися на освячення Твого величавого храму? Господь хоче нам сьогодні сказати: мій народе, довіртеся насампере Мені. Бо вірити в Бога означає передусім довіритися Йому».

Сьогодні Боже Слово, звертає увагу вірних проповідник, закликає нас відкрити двері довір’я до Бога з усім своїм життям, навіть своїми немочами, своїми гріхами і своїми хворобами. І тоді ми відчуємо, що Царство Боже є між нами.

«Хто вірує, – запевняє Глава Церкви, – для того нічого немає неможливого. Як нам сьогодні потрібно повірити, що непросто варто бути українцем, навіть коли ти виїхав зі своєї рідної землі. Не просто варто бути українцем-греко-католиком в Україні, навіть тоді, коли держава творить Єдину Помісну Церкву, варто бути віруючою людиною, бо це єдина сила, яка нам відкриє двері в майбутнє».

Ми сьогодні бачили знаки присутності Божого Царства тут, між нами, – освячення престолу і храму, в якому молитимуться наші ченці і семінаристи. «Ми добре знаємо, що неможливо чогось навчитися, якщо ти не довіряєш учителеві. Особливо в семінарії, як важливо, аби семінаристи довіряли своїм духівникам і настоятелям. Бо інакше немає спільноти. Як важливо, щоб вихователі, навіть протоігумени і протоархимандрити довіряли своїм співбратам. Тоді така спільнота, яка живе вірою в Бога, може взаємним довір’ям бути настільки сильною, що переможе будь-які труднощі. І ця віра в Бога і довір’я до співбрата є необхідними елементами виховання, зростання у вірі, духовного поступу, навчання богослов’я, зростання в благодаті Божій, як це нам каже Святе Євангеліє», – переконує Предстоятель.

«Як нам важливо бути правдивими, не скорченими, не скритими, не двомовними, не дволичними щодо Бога і свого ближнього. Ось що означає та свобода, яку дарує нам воскреслий Христос», – додав Блаженіший Святослав.

Глава Церкви подякував усім жертводавцям, які доклалися до будівництва храму.

На освячення храму прибули владики з різних континентів світу: владика Ігор (Возьняк), Митрополит Львівський, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Іриней (Білик), Канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре в Римі, владика Даниїл (Козлінський), Правлячий архиєрей єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Аргентині, владика Богдан (Данило), Єпарх Пармський (США), владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький, владика Василь (Івасюк), Єпарх Коломийський, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський, владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, владика Петро (Лоза), Єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії.

Насамкінець Глава УГКЦ подарував з нагоди освячення храму о. Пантелеймону Трофімову, настоятелю храму, доктору богослов’я, ректору Василіанського інституту філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського копію Крилоської Богородиці, яку Блаженніший Святослав отримав під час останньої прощі в Крилосі. Перед даруванням ікони отцю-ректору вручили патріаршу грамоту.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні