УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Сьогодні владика Петро увійшов у сопричастя з усіма наслідниками апостолів у Вселенській Церкві», – Глава УГКЦ у Сокалі

12.07.2018 16:22
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
10
У Сокалі на Львівщині 12 липня 2018 року відбулася архиєрейська хіротонія новопризначеного Єпископа-помічника Сокальсько-Жовківської єпархії владики Петра (Лози).

Хіротонія відбулася під час Архиєрейської Божественної Літургії з нагоди престольного свята катедрального собору Святих верховних апостолів Петра і Павла в Сокалі на Львівщині. Головним святителем був Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, а співсвятителями – владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський, та владика Михайло (Колтун), Єпарх Сокальсько-Жовківський.

У проповіді до вірних Предстоятель УГКЦ зауважив, що перед нашими очима Христос покликав до єпископського служіння, настановив пастирем для українського народу ще одного Свого слугу. Ми стали свідками хіротонії нашого співбрата – владики Петра.

Хто такий єпископ? Це наслідник апостолів. «Сьогодні ми одержали нового наслідника апостолів, який нестиме у світ Боже слово, якому доручено в особливий спосіб проповідувати Святе Євангеліє, навчати людей дороги до спасіння», – сказав Блаженніший Святослав.

Крім учительського уряду, за словами Архиєрея, єпископ має ще освячувати Божий народ. Себто передавати всю повноту Святого Духа, яка сьогодні на нього зійшла, Божому людові, уділяти Святі Тайни, висвячувати нових священиків, будувати Царство небесне на землі, Царство Боже, яке вже є між нами, як каже Христос.

Новообраний владика також сьогодні отримав єпископський жезл – знак особливого пастирського служіння, служіння, яке ми називаємо управлінням. Тобто вести за собою до Бога, до вічного життя тих людей, ті душі, які Господь Бог йому повірить.

Вірні також спостерігали ще один жест – правицю сопричастя, яку подали нововисвяченому єпископові. Після того, як він одержав єпископську хіротонію, усі владики відкрили йому свої обійми і кожен йому сказав: «Мир тобі, мій брате, і співслужителю».

«Ми впровадили його в колегію наслідників апостолів, його признали одним із нас. Важливо, що тут присутні також владики латинського обряду. Тож сьогодні владика Петро увійшов у сопричастя з усіма наслідниками апостолів у Вселенській Церкві, які перебувають у єдності з наслідником апостола Петра наших днів. Ми сьогодні бачили живу ікону Вселенської Церкви», – додав Глава Церкви.

Предстоятель особливо привітав владику Михайла (Колтуна), Правлячого архиєрея Сокальсько-Жовківської єпархії. «Ви сьогодні одержали співпрацівника у проповідуванні Божого слова», – сказав проповідник.

Глава Церкви також привітав владику Петра з цим днем. «Дякую Господу Богові, що в імені Святішого Отця і нашого Синоду я був першим, який відкрив до вас обійми сопричастя. Пригадую, як здригалося ваше серце, коли ви почули про поклик до апостольського служіння. Як непросто вам давалося рішення. Але з якою вірою ви відкрилися на Божий поклик! Ми знаємо, що від сьогодні у вашому житті все зміниться. Але будьте певні, той, хто спирається на скелю Петра, не захитається повіки», – запевнив Глава Церкви.

Учасниками Літургії та Чину архиєрейської хіротонії були єпископи УГКЦ та РКЦ в Україні, численні священики та миряни. До Сокаля прибули владики УГКЦ: владика Ігор (Возьняк), Митрополит Львівський, владика Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський, владика Василь (Семенюк), Митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Михайло (Колтун), Єпарх Сокальсько-Жовківський, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Володимир (Ющак), Єпарх Вроцлавсько-Гданський, владика Василь (Івасюк), Єпарх Коломийський, владика Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський, владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Іриней (Білик), канонік базиліки Санта Марія Маджоре з Рима, владика Йосафат (Мощич), Єпарх Чернівецький, владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, владика Богдан (Манишин), Єпископ-помічник Стрийської єпархії, та владика Володимир (Груца), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

Фото: о. Роман Гонтарик 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні