УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Ісус Христос приходить до цього храму, щоби звідси благовістити всім нам дар відпущення гріхів», – Глава УГКЦ на освяченні церкви в Южному

08.07.2018 16:03
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
3
Господь обдарував нас особливою ласкою – Він не лише просить нас прощати собі та ближнім, а й на власному прикладі показав силу цього прощення. Ба більше, відпущення гріхів – це найбільший скарб, який ми можемо одержати як грішники.

На цьому наголосив під час Архиєрейської Божественної Літургії Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у неділю, 8 липня 2018 року, в місті Южному (Одеської області). Перед початком Літургії Предстоятель УГКЦ освятив храм, зведений на честь Святих верховних апостолів Петра і Павла.

В освяченні храму та Літургії взяли участь владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський та Адміністратор Кримського екзархату, багато священнослужителів із різних міст України, а також представники органів влади, зокрема міський голова Южного Володимир Новацький.

«Сьогодні для нас, які зібралися в цьому новоосвяченому храмі, історичний момент, коли відчуваємо, що зараз ми зібралися в ім’я Боже… У сьогоднішньому Євангелії читаємо, що до Ісуса Христа принесли розслабленого чоловіка. Цей розслаблений – дуже цікава постать. Він, начебто, здорова повноцінна людина, але розбита в собі, тобто немає осердя, яке могло би зв’язати воєдино всю його істоту. А причина такого розслаблення, як каже Син Божий, – не лише фізична недуга, а духовна. Мабуть, наш Спаситель як добрий лікар душ і тіл бачить цього чоловіка та відразу торкається причини і каже слова, які ніхто не очікував почути: «Прощаються тобі твої гріхи!», – звернувся на початку проповіді до вірних Предстоятель УГКЦ.  

«Добре знаємо, що у Старому Заповіті ми не читаємо благовістя про прощення гріхів, а чуємо слово про кару, мовляв, кара за гріх – смерть. Проте з приходом на землю Ісуса Христа осердям апостольської проповіді є проповідь віри про відпущення гріхів. З початків існування християнська спільнота осердям своєї віри несла благовість про те, що ми віримо у відпущення гріхів. Тому зараз християни в цілому світі повторюють одні й ті ж слова: "Вірую в одне хрещення на відпущення гріхів!"», – додав проповідник.  

За його словами, відпущення гріхів – це найбільший скарб, який ми можемо одержати як грішники. Крім цього, ми тепер не рідко змагаємося за особисту досконалість. Адже стається так, що сила є, воля є, а сили волі немає!

«Господь покликає нас для особистої зустрічі. Він запрошує нас показати свою слабкість, принести Йому свого розслабленого не для того, щоб почути слова осуду, не для того, щоб нас висміяти чи засудити. Він просить, щоб ми принесли Йому нашу слабість і слабість свого ближнього для того, щоб почути слова: "Візьми своє ложе, встань і ходи!"», – промовив Глава УГКЦ.

На його думку, прощення гріхів – це завжди переображення людини, її відродження, оздоровлення, повернення до повноцінного людського життя. Це також момент зцілення, прощення гріхів та богоявлення.

«Ми сьогодні стали свідками освячення цього новозбудованого храму… Ісус Христос приходить до сюди, щоб звідси (з цього місця) благовістити усім нам дар відпущення гріхів. Ми читали навколішки молитву освячення і прохання, щоб цей храм став місцем зустрічі між Всевишнім і людиною. Ми просили, щоб освячуючи цю церкву, Господь установив її лічницею хворих, прибіжищем грішників та принесли до Нього свої немочі та розслаблення…», – зазначив Глава УГКЦ.

«Ми посвячуємо цей храм верховним апостолам Петрові та Павлові, бо вони були перші в дорозі до Ісуса Христа і з Ним почули про прощення гріхів, – наголосив Блаженніший Святослав і додав: Ми хочемо просити, щоби верховні апостоли Петро і Павло опікувалися цим храмом, громадою та всіма людьми, які потребують доброї новини про те, що гріхи можуть бути прощені силою і благодаттю Святого Духа!».

Блаженніший Святослав висловив слова щирої вдячності присутнім священнослужителям, представникам влади та парафіянам за те, що змогли бути активними учасниками цієї події, а також за їхні зусилля (працю) для цього храму. Крім того, Глава Церкви зауважив, що зараз ми маємо дбати про єдність України, свідчити про Боже прощення та прощати самим.

«Нехай цей храм стане місцем, простором взаємної любові, ділення досвіду, сили та благодаті Святого Духа, яка є діяльною і реальною сьогодні між нами; щоб кожен, хто сюди приходить, почув слова: "Бадьорися, сину! Бадьорися, доню! Прощаються тобі твої гріхи!"», – наприкінці засвідчив Блаженніший Святослав.

Згодом Глава УГКЦ подякував парохові церкви о. Василю Колодчину, директору «Карітасу-Одеса», за багаторічну і плідну працю, служіння людям.

Нагадаємо, що будівництво храму Святих верховних апостолів Петра і Павла розпочалося в червні 2007 року силами всього лише 30 парафіян та благодійників. За 10 років їм вдалося його завершити. До цього парафіяни молилися в тісній капличці.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні