УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ урочисто відкрив міжнародну конференцію, приурочену до 400-ліття Василіанського чину святого Йосафата

14.09.2017 13:16
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
3
Вітаю всіх вас із Новим церковним роком! Сьогодні Церква розпочинає новий початок, який у церковній літературі називається «начало індикта». Ми бачимо сьогодні Ісуса Христа, який читає сувій Книги пророка Ісаї і провіщає про новий рік. Пояснюючи зміст цієї новизни, Він каже, що «Дух Господній на Мені, бо він помазав Мене і послав сповістити рік Божого помилування».
Зображення 1 / 10 Користуйтеся клавішами для перегляду

Такими словами Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав розпочав проповідницьке слово на Архиєрейській Божественній Літургії 14 вересня в архикатедральному соборі Святого Юра у Львові. Цією урочистою Літургією розпочалася Міжнародна наукова конференція з нагоди 400-ліття Василіанського чину святого Йосафата, яка завершиться 17 вересня.

Продовжуючи, Глава Церкви додав, що в книгах Святого Письма існує різне розуміння поняття «початок» (певної справи, будівництва певного міста чи храму тощо). Сьогодні Господь запрошує нас поглянути глибше в буття світу, людини, Христової Церкви. За словами проповідника, є три місця у Святому Письмі, які особливо наголошують на цьому понятті: Книга Буття, перші рядки Євангелія від Івана, Перше послання апостола Івана Богослова. У Книзі Одкровення про цей початок Господь каже так: «Я є Початок і Кінець, Альфа і Омега».

«Сьогодні Христова Церква звертає нашу увагу насамперед на Бога-Творця, який дає початок всьому створінню, - продовжив Блаженніший Святослав. - Розвиток культури і техніки дуже часто ставить запитання перед цією основною правдою віри християн. Адже ми віримо в Бога-Творця. Сучасна людина гадає, що вона є Богом-Творцем, від якої залежить все: небо і земля, сучасне і майбутнє. Людина вважає себе началом власних дій і історії всього світу. Тоді цей початок, цей рік якого вона є началом, часто є темним, сумним. У ньому бракує надії, а часто і мети. Початок, який сьогодні нам відкриває наш Спаситель, лежить у Ньому. Цей рік, який Він благовістує, є часом Божого милосердя, Божого змилування, не так людської, як Божої дії в історії людини і всього світу». Блаженніший Святослав зазначив, що вірити в Бога-Творця означає пізнати себе як людину-співтворця,у руки якої наш Творець і Спаситель передав історію людини та світу. Тільки усвідомивши це, ми зможемо пізнати наше велике покликання і нашу велику відповідальність.

«Цією урочистою Божественною Літургією розпочинаємо ще одну справу: даємо початок Міжнародній  науковій конференції, яка повинна відкрити перед нами історію Василіанського чину. Були часи, і тепер вони є, коли цю історію в нас хотіли вкрасти, аби ми не знали ані свого початку, ані своєї історії; аби ми не розуміли, ким ми є, яким є наше завдання і до якої мети ми покликані», - зауважив Предстоятель УГКЦ.

На його переконання, коли досліджуємо історію Церкви, то бачимо рік, час, історію спасіння людини. Ми досліджуємо силу і діяння Божественної благодаті в людській історії. «Досліджуючи, зокрема, історію Василіанського чину, ми бачимо, що вона нерозривно пов’язана з історією Київської унійної митрополії. Тому, готуючись до цієї наукової конференції багато років, ми разом із отцями василіанами започаткували новий науковий проект. Історія Василіанського чину розпочинається не в Галичині.  Ця історія виходить за межі і кайдани, які хтось сьогодні прагне накласти на тіло нашої Церкви. Пізнати свою історію, історію своєї Церкви і Чину означає стати вільним, наповнитися на повні груди диханням благодаті Духа Святого, який сьогодні є на нас», - сказав Першоієрарх Церкви.

Наприкінці проповіді Глава УГКЦ подякував науковцям, які привезли на цю конференцію плід своєї праці, що «здобувався годинами вивчення архівних документів у різних країнах світу». «Дякую Духові Святому, який у вашій праці перетворився на дух справжнього і чесного дослідника та історика», - сказав Блаженніший Святослав.

Додамо, що захід відбувається з ініціативи Василіанського чину святого Йосафата у співпраці із Українським католицьким університетом під патронатом Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава за підтримки Львівської міської ради.

Департамент інформації УГКЦ 

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні