УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Гошів вітає Патріарха», − скандували паломники в Гошівському монастирі ЧСВВ

11.09.2017 00:53
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
10
10 вересня владики Синоду Єпископів УГКЦ відслужили Архиєрейську Божественну Літургію на Ясній горі у Гошівському монастирі ЧСВВ. Проща відбулася з нагоди святкувань 400-літнього ювілею Василіанського чину cвятого Йосафата і 380-х роковин кончини владики Йосифа Велямина Рутського, митрополита Київського.
Зображення 1 / 19 Користуйтеся клавішами для перегляду

Спільну молитву очолив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав. На святі чисельно зібралися ченці василіани та паломники з різних куточків України. Літургію супроводжував національний заслужений академічний народний хор України імені Григорія Верьовки.

«Ми часто думаємо, що Господь зачиняє перед нами двері Царства Небесного, а ми є бідними грішниками, які стукають і просять Його пустити до себе, зробити нас гідними Царства. Та Христос нам малює цілком інший образ Бога. Він каже: «То не ви Його шукаєте, то Він вас шукає, Він вас запрошує, Він посилає до вас своїх слуг, аби вони стукали до ваших сердець», − сказав Блаженніший Святослав у проповіді, роздумуючи на тему притчі про виноградник недільного Євангелія.

«Господь підготував і відкрив усім нам двері свого Небесного Царства. Ми всі запрошені і покликані. Однак чому не всі є вибраними? Адже є різниця між бути покликаним і бути вибраним», − зазначив Глава УГКЦ.

За словами проповідника, до Царства Небесного Господь кличе і добрих, і злих. Навіть більше, Він усім роздає весільний одяг: «Щоразу, коли Церква приймає у свої обійми новоохрещених, то їх одягають в білу одежу, яка означає чистоту і непорочність того, хто приймає Боже запрошення. Наш Отець Небесний є таким щедрим, бо роздає не тільки запрошення, а й свій одяг (свою благодать). Він усіх нас хоче бачити за столом бенкету Небесного Царства. Вибраним стає той, хто не нехтує Його запрошенням, той, хто Його приймає, приймає Божу благодать, приймає дар Божий, приймає запрошення до Небесного Царства».

«Ми сьогодні хочемо подякувати Богу за те, що покликав до життя і служіння мого великого попередника Йосифа Велямина Рутського, митрополита Київського. Він, відповідаючи на Божий поклик, не лише намагався пояснити це запрошення всьому нашому народові, усім нашим нез’єдиненим братам, щоб бути єдиною, святою, соборною й апостольською Церквою довкола наслідника апостола Петра, Святішого Отця, а й переконував, запрошував, був подібним до того слуги євангельського, про якого сьогодні чуємо, − мовив далі Блаженніший Святослав. − Завдяки його пастирському служінню на зламі століть, у тяжкі непрості часи, наш народ відчув себе народом вибраним, − народом, якому, можливо, різні земні царства зачиняли свої двері, але наш Небесний Отець відчиняв двері Царства Небесного в Його святій Церкві. Дякуємо за те, що саме він став реформатором, відновником нашого чернецтва і йому передав, як великий скарб і заповіт, особливу любов до Пречистої Діви Марії».

Проповідник пригадав, як раніше, у часи переслідування Церкви, люди шукали за запрошенням прийти на Службу Божу, яку тоді служили таємно. Подекуди люди йшли пішки багато кілометрів, аби «сісти за Євхаристійну трапезу», яку нам підготував Небесний Отець.

«Часто сьогодні ми, єпископи, священики, ченці, запрошуємо людей на цю небесну трапезу Царства, яка відкрита нам сьогодні, а так багато є таких, які не приходять, відмовляються від цього запрошення. Ми сьогодні стоїмо на великому роздоріжжі, маємо спокусу знехтувати цим запрошенням. Закликаю і прошу вас, як той, хто виконує лишеоцю службу Божого посланця і слуги: прийдіть, не знехтуйте, бо від вибору, який зробите сьогодні, залежить ваша вічність», − закликав вірян Предстоятель УГКЦ.

За його словами, навіть тоді, коли ми згрішили, втратили хрещальний чистий одяг, не потрібно боятися, а треба приступити до Таїнства Сповіді, бо вона є тим «депозитом Божої благодаті і милосердя, прощення, в якому наш Небесний Отець у Сині через Духа Святого знову роздає нам цю весільну одіж, котра робить нас здатними гідно приступити до Причастя, сісти за Євхаристійний бенкет».

Наприкінці Літургії Глава УГКЦ подякував усім за молитву та підкреслив присутність владик, які прибули до Гошева з усієї України та з-за кордону. Також Блаженніший Святослав привітав із цим святом отців василіан та побажав їм дії Святого Духа, який давав би благодать день у день обновлятися у Христовому служінні.

У зверненні до молодих хлопців і дівчат Блаженніший Святослав закликав їх, щоб не сумнівалися, а відгукнулися на Божий поклик та присвятили своє життя Христові в монашому стані. Особливі слова Глави УГКЦ були звернені до українських військових та їхніх матерів.

Відтак протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ, подякував Блаженнішому Святославу та всім паломникам і гостям свята. Говорячи про 400-літній ювілей, о. Йоан сказав, що ця подія є не заради святкувань, а заради того, щоб, згадуючи своїх славних попередників, ми старалися їх наслідувати.

Після молитви за Україну «Боже великий, єдиний» хор імені Григорія Верьовки дав концерт з кількома духовними та патріотичними піснями. До програми долучився чоловічий монаший хор «Deisis» із Василіанського інституту філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Велямина Рутського та о. Вітольд Левицький.

 

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами osbm.in.ua

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні