УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

У Римі розпочалася школа, присвячена постаті патріарха Йосифа в міжнародних відносинах

10.07.2017 21:49
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
У Римі розпочалася літня школа, присвячена постаті патріарха Йосифа Сліпого в контексті міжнародних політичних та церковних відносин. Захід організований Інститутом історії Церкви УКУ в співпраці з товариством “Свята Софія" та приурочений до 125-ї річниці з дня народження патріарха.
Зображення 1 / 5 Користуйтеся клавішами для перегляду

Гуртувати “в розсіянні сущих”

За дорученням Синоду Єпископів УГКЦ та відгукуючись на те, що Верховна Рада України вперше в її історії проголосила 2017-й Роком патріарха Йосифа, Інститут історії Церкви УКУ підготував програму заходів для популяризації постаті Йосифа Сліпого та його дільності.

“Ми спробували через постать патріарха, через дослідження та популяризацію його діяльності промовити до більшого числа сердець, які потребують знань про нього, але ще більше потребують прикладу. Живого свідчення того, що можна не зламатися, що можна відстоювати свої переконання в умовах, коли здавалося б усе втрачено, коли нічого - навіть надії - вже не залишається. Проте людина змогла вистояти 18 років сталінських таборів, а потім у понад  70-літньому віці, фактично, розпочати нове життя, не тільки для себе самого, а радше даючи надію на воскресіння тої Церкви, за яку він страждав, життя новим інституціям”, - розповідає проректор із зовнішніх зв'язків УКУ Олег Турій.

Літня школи в Римі – це кульмінація програми. Ювілейні урочистості розпочалися із конференції в Києві у лютому - напередодні дня народження патріарха Йосифа. Упродовж весни подібні конференції відбулися в містах України: Полтаві, Харкові, Запоріжжі, Ужгороді, Одесі, Вінниці.

“Ми відчули, наскільки постать патріарха є важливою для України. У час, коли стільки нарікань – не така держава, не такий уряд, не такі дороги, не такі будинки... Очевидно, підстави для нарікань є. Проте важливо, щоб у цих містах люди говорили про позитиви, про те, що дає надію, про те, що своєю діяльністю, служінням, постаттю патріарх Йосиф Сліпий об’єднує людей”, – ділиться Олег Турій.

Власне, молоді науковці, які досліджують спадщину та діяльність Йосифа Сліпого, ыз цих заходів беруть участь і в літній школі в Римі. Окрім того, власним досвідом та перспективою із учасниками ділилися люди, які особисто знали патріарха - владики Гліб (Лончина) та Борис (Ґудзяк), о. Іван Дацько. Лекції очевидців, досвідчених науковців, та доповіді молодих науковців – такий формат літньої школи.

Невипадкове вічне місто

У своєму вітанні учасникам літньої школи Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав зазначив, що організатори невипадково вибрали Рим.

“Мій попередник, не маючи можливості жити та працювати в незалежній Україні, будував український світ з вічного міста на вулиці Бочеа. Там він заклав собор Святої Софії - Премудрості Божої, а поруч із ним - Український католицький університет, опираючись на віру та науку як міцний фундамент відродження української церкви та держави.

За словами святого папи Івана Павла ІІ, він простелив свободу сучасній Україні, захищаючи на міжнародній арені український народ та Церкву всіма можливими та доступними для нього засобами”, – ідеться у вітанні Блаженнішого Святослава.

Ректор УКУ отець Богдан Прах також відзначив особливість місця, “де відбулася не одна важлива зустріч, з якого вийшло не одне покоління духівників”.

“Патріарх Йосиф Сліпий перебував у малій спільноті бачив далеку перкспективу. І коли радянська влада та якоюсь мірою світ поставили хрест на нашій Церкві, саме віра патріарха привела до великих зрушень і подарувала надію. Це – те місце, де діялося відродження нашої Церкви”.

Архиєпископська Літургія та український Рим

Літня школа розпочалася з Архиєрейської Божественної Літургії в соборі Святої Софії, яку очолив владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії.

«Наша велика трійця відійшла від нас: Андрей Шептицький, Йосиф Сліпий і Любомир Гузар. Проте вони живуть серед нас в інших вимірах. Життя має різні виміри, не тільки тілесний. У вимірах суспільних, інтелектуальних, релігійних і духовних їхня постать стає ще світлішою», – сказав у проповіді владика Діонісій.

У програмі першого дня –  також поїздка до Василіанського грецького монастиря в Ґроттаферрата та монастиря Святого Теодора Студита (Студіон), що знаходиться в околиці озера Альбано, поблизу містечка Кастель Гандольфо. А також – зустріч із Надзвичайним та Повноважним послом України при Святому Престолі Тетяною Іжевською.

Монастир Ґроттаферрата – місце, де недовгий час перебував патріарх Йосиф Сліпий відразу після повернення з Сибіру в 1963 році. Монастир Святого Теодора Студита в околиці озера Альбано він придбав на бажання та кошти митрополита Андрея Шептицького для монахів Свято-Успенської Унівськоі лаври.

“Літня школа продовжує традицію подібних літніх шкіл, які колись організовував патріарх Йосиф Сліпий. Такі школи був одним із способів гуртування “в розсіянні сущих”. Приємно і важливо усвідомлювати, що ми сьогодні намагаємось цю спадщину розвивати у тому дусі, в якому на заповідав наш великий Ісповідник та Предстоятель УГКЦ”, – каже проректор УКУ Олег Турій.

 

Прес-центр УКУ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні