УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав: "Нехай цей Рік пам'яті патріарха Йосифа Сліпого буде роком молитви в нашій Церкві"

15.02.2017 23:52
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Нехай цей Рік пам'яті патріарха Йосифа Сліпого буде роком молитви в нашій Церкві і роком, який зробить нас сильнішими. Про це заявив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час Урочистої академії в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка з нагоди 125-ліття з дня народження патріарха Йосифа Сліпого.
Зображення 1 / 33 Користуйтеся клавішами для перегляду

"Ми сьогодні в цій Академії розпочинаємо Ювілейний рік у нашій Церкві, присвячений світлій пам'яті слуги Божого, ісповідника віри патріарха Йосифа Сліпого. За два дні минає 125-та річниця з дня його народження. Постать патріарха є великим скарбом не тільки нашої Церкви, постать такого рівня належить всьому українському народу. І ми дуже хочемо цим скарбом, цим багатством щедро поділитися", - зазначив Блаженніший Святослав. 

Він зауважив, що особисто не знав патріарха Йосифа, але згадав, яке враження створила на українців звістка про відхід у вічність цього церковного мужа. "Мені тоді було 14 років, але пам'ятаю, що наші селяни дуже сумували. Я бачив обличчя людей - як вони молилися за нього, і зрозумів,  що відійшов у вічність хтось дуже великий. Той неприхований смуток, той всенародний жест поваги до патріарха Йосифа не могли зупинити ані залізні завіси, ані заглушки",  - підкреслив Предстоятель УГКЦ. 

"Звідки він брав силу вижити, перетерпіти, не зламатися, бути собою, винести на своїх плечах переслідувану Церкву, а потім 21 рік вчити нашу діаспору, наших людей на поселеннях бути собою? Сам йшов через терні до зірок і провадив всіх тих, хто готовий був іти за ним", - відзначив Блаженніший Святослав.

Говорячи про те, звідки патріарх Йосиф черпав силу, Глава УГКЦ навів кілька прикладів, які свідчили про його глибоку віру і побожність. 

"Один італійський священик мені розповідав, як молився патріарх Йосиф. У певний момент, під час євхаристійного канону, той священнослужитель побачив, що владика почав тяжко і глибоко дихати: він думав, що патріарх задихається. Але хтось йому пояснив: Йосиф Сліпий так молиться за свою переслідувану і відновлену Церкву", - розповів промовець. 

Блаженніший Святослав також розказав, як він отримав молитовник патріарха Йосифа: "Я відвідував УКУ, і після Літургії до мене підходить тодішній губернатор Львівщини, передає мені цей молитовник і каже, що він був конфіскований у патріарха в Харкові під час його етапування до Сибіру. Коли я розгортаю цей молитовник, з якого молився патріарх по етапах, я чудуюся. Я чудуюся, як він його із собою проніс, я чудуюся з тієї сили молитви, яка його тримала. Цей молитовник написаний старослов'янською мовою, але польськими літерами, а виданий у Будапешті і називається "Хліб душі". 

Глава УГКЦ відзначив, що сьогодні наша держава теж переживає непрості часи і українцям потрібно як ніколи бути сильними, бути собою. "Передусім нам так потрібно того духовного стрижня, а силу можемо черпати від Господа Бога в молитві, - сказав Блаженніший Святослав і додав: - Нехай цей Рік пам'яті патріарха Йосифа Сліпого буде роком молитви в нашій Церкві і роком, який зробить нас сильнішими, не тільки через те, що прочитаємо його книги чи свідчення, а через те, що за посередництвом патріарха Йосифа ми з вами стали ближчими Бога, стали кращими християнами і кращими українцями". 

Фото: Роман Малко

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні