УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Зі злочинця можна стати доброчинцем»

14.02.2017 21:37
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
Ув'язненим важливо не тільки допомагати в неволі, а й допомогти реінтегруватися, повернутися у вільний світ. Про це заявив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час прямого ефіру програми «Відкрита Церква», присвяченого в'язничному капеланству.

"Треба всім нам повірити - і суспільству, і ув'язненим, що є можливим змінити своє життя, що той, хто потрапив за ґрати, не на завжди є злочинцем. Це не тавро, яке повинне супроводжувати людину все життя. Зі злочинця можна стати доброчинцем, і до того ми повинні докласти всіх зусиль: і ув'язнений, і суспільство і Церква, як добра мати, зокрема. Рука Церкви, рука капелана, священнослужителя - це рука Божа, яка в будь-яких обставинах простягнута до кожного з нас", - зазначив Блаженніший Святослав, коментуючи сюжет у рамках програми про навернення колишньої в'язня, який тепер працює з людьми на парафії. 

Він відзначив, що сьогодні УГКЦ має 33 в'язничні капелани. "Капелан своєю присутністю приносить у цю несправедливу, жорстоку, часто нелюдську ситуацію, де панують хижі закони кримінального світу, Боже світло. І тому до цього світла так тягнуться ті спраглі душі і справді його потребують", - відзначив Глава УГКЦ. 

Говорячи про служіння в'язничних капеланів, Блаженніший Святослав відзначив, що священик не повинен цікавитися, за людина потрапила за грати, щоб не судити. "Перша заповідь в'язничного капелана - не осуджувати ув'язненого. А інша заповідь чи завдання - вміти слухати", - зауважив він. 

Блаженніший Святослав зазначив, що місця позбавлення волі є дзеркалом суспільства, в якому проявляються всі хвороби і вади. 

"На жаль, часто наше суспільство відкидає таких людей, не дає їм шансу. Але Господь ніколи нікого з нас не відкидає.  Наш Господь завжди чекає на кожного свого блудного сина з розпростертими руками і готовий перший вийти йому на зустріч, обійняти і повернути йому гідність синівства, - зазначив Глава УГКЦ. - Наші капелани відчувають поруч із ув'язненими присутність Бога. Багато хто говорить, що вони справді стали свідками чудес навернення, як через служіння капелана людина справді може змінити своє життя завдяки діяльній видимій дії Божественної благодаті". 

Він також наголосив на важливості не тільки допомогати ув'язненим у неволі, а й допомогти повернутися у вільний світ. "Ідеться про процес ресоціалізації тих, які побували в місцях позбавлення волі. Церква, як і держава, мають не просто допомогти людям звільнитися від злочинної поведінки, але повноцінно реінтегруватися, повернутися до вільного життя в суспільстві", - підкреслив Глава УГКЦ. Блаженніший Святослав також відзначив, що служіння в'язничного капелана потрібно не лише ув'язненим, а й тим людям, які працюють у цій системі, "аби ті, які працюють з ув'язненими чи відповідають за їхній догляд або безпеку, мали необхідні людські якості, щоб лишатися людиною часом в нелюдських обставинах". 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні