УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

У Києві презентували фільм про підпілля та легалізацію УГКЦ «Ті, що вірні»

18.03.2016 21:59
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
11
В Українському домі в Києві 18 березня відбувся прем’єрний показ нового документального фільму «Живого ТБ» під назвою «Ті, що вірні». Документальна стрічка розповідає про вихід Української Греко-Католицької Церкви з підпілля після насильної ліквідації у 1946 році.
Зображення 1 / 34 Користуйтеся клавішами для перегляду

Режисер фільму Валентин Дігтяренко, який є також автором фільму «Капелани».

«Ті, що вірні» – історія про те, як існувала Українська Греко-Католицька Церква в підпіллі після її насильницької ліквідації 1946 році. Підпілля пережило Сталіна, Хрущова і Горбачова, щоб відродитися у 1989 році. Її вірні зберігали відданість УГКЦ протягом 43 років.

Валентин Дігтяренко, розповідаючи про роботу над фільмом, відзначив, що творці спершу передивлялися архівні відео, а потім почали шукати людей, які на тому відео були… Герої стрічки, які здійснили вихід УГКЦ з катакомб, живуть в Україні та Росії, їхні долі тісно переплетені з історією Церкви та епохи.

Хоча фільм документальний, але через силу самої його історії досить проникливий для глядача.

Презентуючи стрічку «Ті, що вірні», Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відзначив, що цей фільм, який Церква хоче подарувати своїм вірним і українському суспільству, розповідає про силу Євангелія, про силу Божу, яка діяла в житті, у серцях людей, які вірили.

«Ми згадуємо, – сказав Предстоятель, – трагічні роковини насильницького нищення нашої Церкви і часто вживаємо слово «ліквідація», але Божу силу не можна ліквідувати. Так само як і не можна ліквідувати віру справжніх християн. Назва цього фільму якраз і віддзеркалює ту силу, яка променіє з облич, постатей священиків, єпископів, монахів і монахинь переслідуваної Церкви».

«Коли Україна шукає справжнього життя, справжнього релігійного життя, ми так хочемо, щоб вона могла познайомитися з тими особами, могла їх почути, побачити. Але найважливіше, аби через таку важливу зустріч сила тих людей могла нам передатися. Дивлячись на них сьогодні, аби ми були тими, які є і будуть вірними», – побажав усім і кожному Блаженніший Святослав.

Архиєрей подякував усім, хто працював над фільмом.

На презентації фільму також були: владика Богдан (Дзюрах); Володимир В’ятрович, директор Інституту національної пам’яті; Євген Нищук, актор театру і кіно, міністр культури 2014 року; Олег Турій, історик; народні депутати; духовенство та вірні УГКЦ.

Перший показ стрічки на телебаченні відбудеться 20 березня 2016 року о 17.00 на «5-му каналі». Презентація також планується у Львові, Івано-Франківську та Тернополі.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні