УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Владики Постійного Синоду у Римі говорили про екуменічний діалог з УАПЦ, про війну на сході і про беатифікацію митрополита Андрея

07.03.2016 13:28
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
3
Постійний Синод УГКЦ є важливою структурою, яка допомагає Главі Церкви звершувати його служіння й управляти Церквою. Зазвичай, на таких сесіях владики Постійного Синоду заслуховують звіти структур Патріаршого рівня. Цього разу звітувала Рада у справах євангелізації на чолі із владикою Йосафатом (Мощичем). Також прослухали звіт Богословського відділу УГКЦ, який очолює владика Ярослав (Приріз). Також розглянули питання, які стосуються життя Церкви в Україні та за її межами.

Розповів про перебіг Постійного Синоду УГКЦ в Римі Глава і Отець Церкви Блаженніший Святослав в інтерв’ю для «Радіо Ватикан».

Крім сесійних засідань, єпископи зустрічалися із представниками декастерій Римської курії: «У нас була зустріч в Конгрегації доктрини віри, де ми представили справу пошуку єдності між УГКЦ і Полтавсько-Харківською єпархією УАПЦ. Також ми зустрілися із представниками Конгрегації у справі Східних Церков. Ми намагалися представити найбільші виклики для життя УГКЦ в Україні. Зокрема, життя наших структур на територіях, на яких є складна ситуація (Донецький і Кримський екзархати)».

Також відбулася зустріч в Державному секретаріаті із кардиналом П’єтром Пароліном, Державним секретарем Ватикану. З ним владики Синоду обговорили питання суспільно-політичного життя України і представили зміст окремого звернення Синоду до влади, політиків і громадянського суспільства у зв’язку зі політичною кризою, та прийняте Звернення ВРЦіРО з цього приводу.

«Йому було цікаво почути, яку позицію займає наша Церква щодо політики уряду та необхідних реформ. Зокрема, як Церкви бачать своє завдання щодо боротьби із корупцією. Ми говорили про потреби УГКЦ в діях ватиканської дипломатії по відношенні до України», – сказав Блаженніший Святослав. Також зустрілися із Архиєпископом Полем Річардом Ґаллаґером, секретарем Державного секретаріату, відповідальним за стосунки з державами. З ним ми говорили про роль і місце ватиканської дипломатії у припиненні війни в Україні.

«Ми також говорили про важливість беатифікації митрополита Андрея Шептицького із Папою Франциском. Пояснили Понтифіку, що якби це сталося цього року, то це би позитивно вплинуло на все українське суспільство. Цим би він, немовби обійняв Україну», – додав він.

«Завжди, коли єпископи приїздять до Рима, то прагнуть молитися зі своїм народом. Цього разу ми хотіли пережити спільний момент богопочитання із українцями Рима та спільно помолитися в Рік Божого милосердя», - розповів Блаженніший Святослав, додаючи, що це стало й важливим моментом, щоб промовити до наших людей. «Ми пояснили, що Святіший Отець є важливим для України і попередили про виклики, які можуть захитати довіру до нього», - зазначив він.

Існуючу зараз ситуацію Предстоятель УГКЦ представив українцям в Італії у вигляді паралелі між Львівським псевдособором 1946 року і намаганням дискредитувати Папу перед УГКЦ тоді і тепер. А тоді відірвати УГКЦ від єдності із Римом. «Сьогодні теж є намагання ворогів України інструменталізувати Папу з політичною метою, щоб підірвати довіру до нього. А це для того, щоб намовити українців відмовитися від єдності з наступником Петра. Ці дії походять із одного і того ж джерела», - підкреслив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

 

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні