УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Військові капелани є справжнім обличчям нашої Церкви», – Блаженніший Святослав

15.12.2015 12:48
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
«Ваш з’їзд відбуваєте в перші дні Року Божого милосердя в нашій Церкві. Помолімося в цій Божественній Літургії, щоби Боже милосердя, яке ми прикликаємо, перетворилося на ліки для душі і тіла наших воїнів, на слова і Божу дію потіхи всім тим, хто втрачає надію. Нехай перетвориться на мудрість для політиків і державних діячів, для нашого народу і для рідної землі, нехай Боже милосердя перетвориться на мир, який є кінцевою метою всієї нашої праці, усього нашого служіння, зокрема служіння військового капелана», – закликав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав на Божественній Літургії для військових капеланів УГКЦ, яку він очолив 15 грудня 2015 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Цього дня у рамках 9-го Всеукраїнського з’їзду військових капеланів УГКЦ на чолі з Єпископом Михайлом (Колтуном) до Патріаршого собору Воскресіння Христового прибули понад сто капеланів. Організатором заходу виступив Департамент Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

Проповідуючи Слово Боже, Предстоятель УГКЦ зауважив, що найважчі, кризові ситуації, в яких знаходиться Христова Церква, перетворюються на особливу нагоду для свідчення Євангелія: «Коли Господь Бог ставить нас у надзвичайні життєві обставини, тоді начебто спадає зовнішня обгортка з людини та виявляється глибинна, правдива її суть. Тому, коли в надзвичайні обставини потрапляє християнин, який є членом Тіла Христового, об’являється його внутрішня, глибинна істота, показується, хто він є насправді. Відкривається внутрішнє надприродне джерело життя, яке є в серці віруючої людини – показується Тіло Христове, що є фундаментом життя Церкви».

Глава УГКЦ зауважив також: «Тому промовляє Христос: «Я дам вам слово й мудрість, якій ніхто з ваших противників не зможе протиставитись і перечити». Бо та сила свідчення, мудрість і слово походять не від вас, не від людської логіки чи якоїсь попередньої підготовки, а від Духа Святого. Тому такі надзвичайні обставини перетворюються на сприятливий час для свідчення Слова сили Христового Євангелія».

Ведучи далі, проповідник звернувся до капеланів: «Я думаю, що ви, як військові капелани, добре розумієте, про що йде мова. Під час військових дій, у надзвичайних обставинах життя і смерті, падають маски, людина в одну мить переосмислює все своє життя і відкриває найпотаємніші думки і наміри свого серця. Тоді, можливо, вона починає краще пізнавати себе, свою віру і шукає джерело вічного життя – силу перемоги. Та терпеливість, якою ми допомагаємо собі і нашим воїнам витримати в надзвичайних обставинах і посвідчити свою любов до Батьківщини, не походить від нашої сили чи безсилля – вона є силою та благодаттю Святого Духа».

«Дозвольте ще раз усім вам подякувати за те, що в надзвичайних обставинах війни, в яких живе наша держава і наш народ, кожен із вас відкрив найпотаємніші, найглибинніші, найкращі риси, особисті і всієї Церкви. Я не соромлюся назвати військових капеланів нашої Церкви справжнім її обличчям, тими, які виявляють джерело Духа Святого, котрий є в основі нашого церковного буття… Нехай сила Божої любові допоможе нам перемогти усяке зло, вистояти в надзвичайних обставинах і дати гідне свідчення християнської віри в наш час», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

По завершенні Божественної Літургії Блаженніший Святослав нагородив 120 капеланів на чолі з Єпископом Михайлом (Колтуном) та Єпископом Богданом (Манишиним) почесною відзнакою «Хрест військового капелана».

Прес-служба Київської архиєпархії

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні