УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав відвідав фестиваль лемківської культури та історії «Дзвони Лемківщини»

02.08.2015 08:30
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
«Преосвященні владики, благословіть добре лемківську ватру розпочати…» – такими словами на в’їзді до Тернопільської області лемківська молодь зустрічала Блаженнішого Святослава, Отця і Главу УГКЦ, та владик Володимира (Війтишина), Митрополита Івано-Франківського, Василя (Семенюка), Митрополита Тернопільсько-Зборівського, Дмитра (Григорака), Єпарха Бучацького, та Йосафата (Мощича), Єпископа-помічника Івано-Франківської архиєпархії.
Зображення 1 / 7 Користуйтеся клавішами для перегляду

Окрім духовенства, Блаженнішого Святослава та владик зустрічало керівництво Тернопільської області, а саме голова ОДА Степан Барна та керівники РДА і силового блоку.

Під час зустрічі владика Дмитро подарував Блаженнішому Святославу патріарший жезл, який виготовили лемківські майстри з парафії о. Назарія Бедрія.

Після зустрічі Глава УГКЦ відвідав шістнадцятий всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини», який цього року присвячений 70-й річниці депортації українців із території Польщі в 1944-1946, 1951 рр. Там владики мали змогу переглянути театралізований, літературно-музичний пролог, який демонстрував сцени депортації, та урочисто відкрити фестиваль запалюванням ватри миру та підняттям державного прапора України.

Далі за програмою фестивалю відбулися поминальні богослужіння за жертвами депортації та борцями за незалежність і суверенітет нашої держави, які очолив Блаженніший Святослав у співслужінні з преосвященними владиками та соборним духовенством Бучацької єпархії.

У своєму слові Блаженніший Святослав окреслив багатостраждальну історію Лемківщини: «Сімдесят років тому на славній Богом благословенній лемківській землі півмільйона людей було вигнано зі свого дому, із них майже 200 тисяч прийняла Тернопільщина, гостинна українська земля... Було вбито 70 греко-католицьких священиків, майже 400 церков було спалено або зруйновано, зникла ціла духовна і національна країна».

Глава УГКЦ пояснив, що християни, коли згадують трагічні події, то перетворюють їх на молитву, «бо ніхто не може висловити біль людей, яких виганяють із хати, біль народу, якого позбавляють землі, біль людей, які втрачають могили своїх предків і бачать, як палають їхні духовні святині». «У нашій церковній молитві цей людський біль перетворюється на хліб, - той хліб, який ви поклали перед нами, той хліб, який священик приносить на Божому престолі і, прикликаючи Духа Святого, перетворює на Тіло нашого розп’ятого, померлого, але воскреслого Спасителя», – сказав Блаженніший Святослав.

Він зазначив, що сьогодні, коли ми згадуємо ті сумні події, ми схиляємо голову перед силою і непереборністю славного лемка і лемкині. «Якось так особливо Господь Бог веде нашу сучасну історію, що саме лемківський плач став гімном майдану, сьогодні у цілому світі, коли люди чують лемківську пісню «Плине кача», вони встають, шануючи героїв сьогодення, які за волю і незалежність України готові відати своє життя», – зауважив Предстоятель УГКЦ.

«Тому, святкуючи на цьому фестивалі лемківську пам’ять, історію і культуру, ми стаємо сильнішими. Сьогодні вся країна, шануючи біль лемківської громади, стає здатною до новітньої боротьби, переймаючи біль вдруге переселених лемків із Донбасу і Криму, ми гуртуємося разом, аби перемогти новітнього ворога і не допустити до нових етнічних чисток уже в третьому тисячолітті. Ваша Церква є разом з вами, ваша Церква є разом з українською Лемківщиною, Церква є з народом, і нехай всемилостивий Господь благословить усіх нас», – сказав на завершення Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами buchacheparchy.org.ua

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні