УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Дух мудрості особи митрополита Андрея охоплював чи не всі сфери українського національного церковного буття», - Блаженніший Святослав

30.07.2015 14:26
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
Сьогодні ми переживаємо незабутню подію, яка для всіх нас є унікальною можливістю ще раз відкрити для себе того, кого називали Велетнем Свято-Юрської гори. Це нагода ще раз відкрити для себе постать українського Мойсея, щоб почути його слово і піти за ним.

Про це сказав Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, 29 липня на представленні ораторії «Я тебе кличу» Мирослава Волинського у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької з нагоди 150-х роковин народження митрополита Андрея Шептицького.

За словами Глави Церкви, ціла низка понять і цінностей, за які ми зараз віддаємо життя, належать мудрості й духові митрополита Андрея. «Це все те, що ми вкладаємо у поняття «сучасний європейський українець», усе те, що ми розуміємо під поняттям «українець-греко-католик». Ці поняття мають той зміст, який вклав у них праведний митрополит», ‒ пояснив він, цитуючи слова Великого Андрея, який сам про себе сказав так: «Любов до українського народу зробила мене українським патріотом».

Продовжуючи, Блаженніший Святослав сказав, що Андрей Шептицький сформував й саме поняття християнського патріотизму, зокрема українського. Він впровадив цей патріотизм у всі виміри і ділянки життя українського народу.

«Важко сьогодні сказати, чи існувала така грань українського національного церковного буття, де б не було духу мудрості особи митрополита Андрея, починаючи з його душпастирського служіння та закінчуючи його міжнародною дипломатичною діяльністю, ‒ каже Глава УГКЦ. ‒ А відтак формуванням, навіть в часи окупації України, української національної економіки».

За словами промовця, це свято є також нагодою звірити наші кроки із вчинками слуги Божого Андрея: «За все те, за що колись любили митрополита Шептицького, зараз дорікають УГКЦ. Як колись, так і сьогодні УГКЦ не мовчить. Вона є завжди пророчим голосом для своїх людей, даючи їм орієнтири у складних обставинах свого життя». Блаженніший Святослав нагадав, що митрополита Андрея часто звинувачували в тому, що він займається політикою. На це він відповідав: «Насправді йде в політику той, хто мовчить і не виступає на захист своїх людей. А завдання пастиря ‒ обстояти гідність його людей, спасти їхні життя». Тож, посилаючись на ці слова, Предстоятель Церкви ствердив, що УГКЦ йде дорогою Шептицького.

«Хочу схилити свою голову і висловити вдячність львівській громаді за любов, пошану і синівську силу, з якою вона шанує і говорить про митрополита Андрея. Адже справді головним рушієм спорудження його пам’ятника виступала не Церква і Держава, а львівська громада», ‒ підсумував Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні