УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Невипадково під час Майдану ми святкували 200-річчя Кобзаря. Бог дав нам цей ювілей як подарунок...» − Глава УГКЦ

22.05.2014 13:07
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
9
З огляду на ситуацію, що склалася в нашій державі, нам потрібно знову усвідомити те, хто ми є. Потрібно оновити свою історичну пам'ять. Гадаю, скарб поезії Шевченка може бути дуже корисним і необхідним у цьому. Інакше, як казав поет, «хтось інший прийде і про нас нам розкаже».

Таку думку висловив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, в інтерв’ю в рамках нового проекту телебачення Української Греко-Католицької Церкви «Живе.ТБ» та Всеукраїнського благодійного фонду Юрія Дерев’янка «Кобзар єднає».

Верховний Архиєпископ УГКЦ вважає, що необхідно наново єднати соборну Україну. Саме творчість Шевченка в цьому може стати дуже глибоким і нерушимим фундаментом: «Він творив і російською, і українською мовами. Тому його поезія зможе промовляти і до російськомовного жителя України із силою пророчого слова, говорячи про ті цінності, які ми сьогодні називаємо європейськими. Рівно ж промовлятиме і до україномовного українця, якого навчить любити свою Батьківщину».

Тарас Шевченко, на переконання Глави Церкви, навчить нас цінувати своє і позбутися комплексу неповноцінності. «Невипадково під час Майдану ми святкували 200-річчя Кобзаря. Господь − Бог історії, цей ювілей дав нам як подарунок, який ми повинні відкрити для себе», − вважає він. 

Пригадуючи особистий досвід, Блаженніший Святослав розповів, що виростав разом із віршами Шевченка: «Пригадую своїх дідуся і бабусю, коло їхніх друзів, які знали «Кобзар» майже напам’ять. Уперше почув вірші Шевченка з уст оцих простих людей. Вони коментували словами Шевченка різні події, що відбувалися в той час».

Навіть більше, для Предстоятеля УГКЦ постать Шевченка завжди була інструментом усвідомлення того, ким він є. «Мене доля водила по різних країнах і континентах, і «Кобзар» 1956-го року видання я завжди возив із собою», − каже архиєрей.

«Кобзар єднає» – це інтерв’ю з відомими українцями про Тараса Шевченка. Зокрема, з Мирославом Мариновичем, Євгеном Сверстюком, Джамалою, Блаженнішим Любомиром (Гузаром), Святішим Патріархом Філаретом, Блаженнішим Святославом, Валентином Сильвестровим, Євгеном Станковичем, Тарасом Компаніченком й іншими. Загалом їх п’ятнадцять.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні