УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Конституційний обов’язок наших військовиків, який вони і виконують, – охороняти свою землю», – о. Любомир Яворський

05.03.2014 14:21
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
4 березня 2014 року в Центральному будинку офіцерів Збройних сил України відбулося чергове засідання Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України. Зокрема, обговорювалося питання душпастирської опіки військовослужбовців Збройних сил України, про яку йшлося у відповідному листі Отця і Глави УГКЦ до Міністра оборони України.

Про це повідомив о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, в інтерв’ю для «Живого.ТБ».

Священик розповів про діяльність Ради у справах душпастирської опіки, до якої входить сім конфесій, включно з УГКЦ. Він зазначив, що ця Рада діє з 2008 року і у своїй діяльності керується Кодексом честі військового капелана. Екстрене засідання капеланів було скликане у зв’язку з потребою підтримки військовослужбовців, які зараз перебувають в АР Крим.

«Ми зібралися для того, щоб підтримати наших військовиків, аби вони відчували, що мораль є на їхньому боці і їхній конституційний обов’язок, який вони і виконують – охороняти свою землю та народ, – розповідає священик. – Відтак було укладено Звернення Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України до особового складу військових формувань та їхніх родин у зв’язку з подіями в АР Крим. У документі військові капелани переклали свій досвід на папір, щоб «надихнути їх і віддячити їм за героїзм». Звернення вже опубліковане у ЗМІ Збройних сил України».

Розмірковуючи про капеланство як таке, особливо в нинішніх умовах Української держави, о. Любомир зауважив, що воно було і далі є на Майдані в Києві: Церква вийшла зі своїм народом.

Душпастир також повідомив, що зараз священики зголошуються їхати до Криму. «Капелан відкриває очі військовикам, щоб вони побачили свої духовні потреби. У парафії це зовсім інше, адже ти служиш особам, з яких потім гуртуєш парафіяльну спільноту, з якої черпаються духовні плоди. Серед військовослужбовців священик має велику довіру, бо вони звертаються до нього з певною сакральною інтимністю», – розказав о. Любомир. Насамкінець він повідомив, що вже давніше було розроблене положення і рекомендації щодо участі священнослужителів у миротворчих місіях. Тому кілька греко-католицьких священиків були капеланами під час війни в Косові.

Також о. Любомир повідомив про ініціативу, яку розпочато для підтримки військових. «Наші військовослужбовці гідно та стійко переносять усі труднощі військової служби. Однак, як нам відомо, вони перебувають у вкрай складних умовах. Допомога потрібна різна – моральна та фінансова. Передати слова підтримки ви можете, написавши листа на електронну адресу: [email protected] з приміткою «Лист підтримки» і залишивши коментар або повідомлення на наших сторінках у соціальних мережах: www.facebook.com/theministryofdefence.ua, vk.com/theministryofdefence.

Фінансова допомога потрібна для закупівлі продуктів харчування, питної води, предметів першої необхідності тощо», – повідомляють організатори. Банківські реквізити можна дізнатися за цим посиланням: www.kapelanstvo.org.ua/news/905/.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні