УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Мати Божа – учителька різдвяної радості…» - Глава УГКЦ у Києві

08.01.2014 17:06
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
13
8 січня, у свято Собору Пресвятої Богородиці, Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Патріаршому соборі Воскресіння Господнього в Києві.
Зображення 1 / 15 Користуйтеся клавішами для перегляду

Під час Богослужіння відбулися дияконські свячення. Глава Церкви привітав нового диякона, мовивши: «Хоч би де ти був, твоє ім’я буде завжди закарбоване на Його долонях, а Мати Божа триматиме тебе у своїх руках так, як вона сьогодні тримає новонародженого Ісуса».

Під час проповіді Блаженніший Святослав зауважив, що другого дня Різдвяних свят Церква звертає увагу на постать Матері Божої - Пречистої Діви Марії. За його словами, у книгах Святого Письма, коли пророки прагнули пояснити людям глибину взаємин між Богом і його народом, то використовували образи та поняття, взяті зі сімейного життя. Тому пророк Ісая, щоб пояснити те, як Господь дбає про свій народ і ним піклується, каже: «Хіба може мати забути про свою дитину?! Хіба може вона не милосердитися над плодом свого лона?»

«Таїнство материнства залишається незбагненним навіть для сучасної людини. Проте, коли народжується дитя, воно розрізняє голос своєї матері серед усіх інших звуків. Дитина відчуває серцебиття своєї матері, яка годує її своїм молоком. Цей зв'язок між матір’ю і дитиною є глибоким і незбагненним, таїнственним», - зауважив він. Верховний Архиєпископ УГКЦ закликав вчитися в Божої Матері того, як вона величає Спасителя і тішиться Ним. «Вона є Учителькою різдвяної радості. І попри те, що вона перебуває ніби в тіні свого Сина, її постать є святою», - пояснив проповідник.

На його переконання, гідність материнства в сучасному світі стає все більше зневаженою. Сьогодні простежується тенденція, коли життя дитини жертвується в ім’я кар’єри жінки.

«Навчає нас сьогодні Марія того, як бути справжніми людьми і християнами. Вона показує нам, як глибоко ми повинні бути поєднані з Богом. Християнин має робити Бога великим у своєму житті, і тоді радість його буде повною. Цієї християнської радості ніхто не зможе в нас забрати», - сказав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні