УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ в ефірі «Еха Москви»: «Майдан – це маніфестація громадянського суспільства України, а не божевілля»

17.12.2013 10:47
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
24
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) в ефірі «Еха Москви» заспокоїв росіян, які неправильно поінформовані щодо того, що відбувається в Україні на Євромайдані.

«Хочу всіх заспокоїти й подякувати всім, хто спостерігає за подіями в Україні в нашій дружній країні Росії. Україна переживає період соціальної трансформації. Це не божевілля, а маніфестація громадянського суспільства України», – наголосив Предстоятель УГКЦ, відповідаючи на запитання, що відбувається зараз в Україні, бо в Росії події в Україні трактують по-різному, навіть говорять про «колективне божевілля українського народу, який вирішив піти від Росії».

На його думку, це суспільство є чимсь новим для пострадянського простору, але, вважає Блаженніший Святослав, саме це суспільство є майбутнім як України, так і інших країн колишнього Радянського Союзу.

На думку Глави Церкви, Україна не робить зараз якогось вибору, вона зробила його ще понад 20 років тому, утвердивши своє бажання жити в демократичній та вільній країні. «Тільки цей вибір саме зараз набуває реального сенсу. Адже мало мати громадянські свободи, треба бути вільною людиною. Мало мати конституційні права, треба будувати правове суспільство. Гадаю, саме це зараз відбувається в Україні, і ми називаємо це європейським вектором розвитку українського суспільства», – пояснив Глава Церкви.

Він відзначив, що молоді люди, які народилися вже в незалежній Україні, не мислять свого майбутнього без європейського. І саме європейське бажання таких молодих українців сьогодні об’єднує Україну.

Предстоятель УГКЦ свідомий того, що Україна має свої хвороби, над якими потрібно працювати, наприклад, корупцію, порушення прав і свобод громадян, необґрунтоване застосування сили, яке ми бачили цими днями. «Це хвороби нашого пострадянського суспільства», – вважає архиєрей.

На запитання, як можна вийти з цієї ситуації, він відповів, що на його погляд, конкретного рецепту немає, але ключ вирішення проблеми лежить у політичній площині.

«Люди заспокояться тільки тоді, коли влада чітко й однозначно вкаже вектор розвитку нашої країни. Якщо це вектор буде чітко задекларовано як європейський, власне, що й завжди повторює президент і прем’єр-міністр, тоді, гадаю, суспільство заспокоїться», – наголосив Глава Церкви.

Інтерв'ю Блаженніший Святослав давав російською мовою.  

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні