УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

В Івано-Франківську урочисто відзначили 90-ліття владики Софрона (Мудрого)

01.12.2013 22:14
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
7
«Сьогодні ми святкуємо 90-літній ювілей мудрого чоловіка, того, кому батьки дали прізвище Мудрий. Проте Церква дала йому ім’я Софрон, що означає «мудрець»». Про це 1 грудня у проповіді під час Архиєрейської Літургії в Івано-Франківську сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ.

Літургію було відслужено з нагоди потрійного ювілею вислуженого єпископа Івано-Франківської архиєпархії Софрона (Мудрого), якому 27 листопада 2013 року виповнилося 90 років. Також владика цього року відзначає 55-річчя священства та 65-ліття монашого життя.

«Життя цього чоловіка є подібним до наказу Ісуса Христа: «Іди, вернись додому і розкажи те, що Господь тобі зробив». Відтак владика Софрон повернувся до України, щоб розповісти нам про те, що Господь зробив йому», – наголосив Блаженніший Святослав.

Як зауважив у проповіді Глава Церкви, єпископ-емерит любить згадувати, коли він, будучи ще юнаком, пустився пішки за групою прочан із Золочева до Зарваниці: «Можливо це був перший крок на тій дорозі до мудрості і свідчення сили Божої правди і Його слова. Так, цей шлях був довгим і провадив його по різним усюдам: на американський континент, до вічного міста Рима, де владика більше, ніж тридцять років виховував нове покоління служителів своєї Церкви, як ректор Папської колегії Святого Йосафата і професор Папського орієнтального університету».

Предстоятель УГКЦ пригадав, що владика Софорон став єпископом аж у 72 роки, саме тоді, коли більшість людей думають про пенсію та спокійне заслужене життя. «Але не таким є владика Софорон, – сказав Блаженніший Святослав. –І сьогодні, дякуючи Богу за 90 років його життя, ми дякуємо Йому за мудрість цього єпископа і активне служіння та життя, яке він віддає на служіння українському народові, Богові і Церкві».

Як зазначає офіційний сайт Івано-Франківської архиєпархії, у спільній молитві з Блаженнішим Святославом взяли участь Апостольський Нунцій в Україні Архиєпископ Томас Галіксон, два митрополити: Івано-Франківський владика Володимир (Війтишин) та Львівський владика Ігор (Возьняк), Секретар Синоду Єпископів владика Богдан (Дзюрах), Єпарх Нью-Вестмінстерський владика Кен (Новаківський), Єпарх Сокальсько-Жовківський владика Михаїл (Колтун), Адміністртор Коломийсько-Чернівецької єпархії владика Василь (Івасюк), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький владика Ярослав (Приріз), Апостольський адміністратор Стрийської єпархії владика Тарас (Сеньків) та численне духовенство Івано-Франківської та сусідніх архиєпархій, єпархій та екзархатів УГКЦ.

Крім того у проповіді Блаженніший Святослав, аналізуючи сучасні події у Києві, говорив про те, що «сила народу не в насиллі, але в Божій правді».

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні