УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ зустрівся з викладачами та студентами НУ «Львівська політехніка»

10.09.2013 15:43
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
16
«Я сьогодні прийшов до вас як ваш приятель і християнин. Я не хотів би, щоб перед нами стояли ієрархічні ступені чи інші перешкоди в спілкуванні. Прагну з вами подітися думками про подію, що відбулася кілька місяців тому, у той час, коли всі готувалися до святкування 1025-річчя Хрещення Русі-України...» - такими словами звернувся Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, до студентської молоді та викладачів Національного університету «Львівська політехніка» 10 вересня 2013 року.
Зображення 1 / 9 Користуйтеся клавішами для перегляду

Як зазначив у своєму слові Глава УГКЦ, у той час була інша важлива подія - перший візит новообраного Папи Франциска до Латинської Америки. «Тоді проходив Світовий день молоді в Ріо-де-Жанейро, який зібрав майже 3 млн молодих людей, - пригадав він. - Тими днями був найбільш холодний період року в цій країні (випав сніг). Молоді люди ночували під дощем на пляжі, щоб бути разом зі Святішим Отцем. Тоді ж, 22 липня, Папа спілкувався з журналістами. Він виголосив коротку, проте глибоко християнську промову... Папа сказав, що найперше бажання його, як новообраного Понтифіка, було бути з молодими людьми. І це знаменно, бо він каже, що хотів зустріти молодь у її соціальному контексті. Я також хочу вам сказати, що там, де ви є, туди я б хотів іти», - розповів Блаженніший Святослав.

За словами Предстоятеля УГКЦ, Папа Франциск прагнув знати, як молодь почувається в сучасній культурі, яку він вважає «культурою відкинення». Папа пояснив, що сучасна культура викидає на смітник молодь і старших. «Сьогодні у світі формується ціле покоління молодих людей, яких у Європі дехто вже назвав "втраченим поколінням". Молоді люди не можуть інтегруватися в спільноту того суспільства, в якому вони живуть. Мовляв, у них немає такої потреби. Зокрема, в Латинській Америці цілі покоління не можуть знайти роботи. А друга група людей мусить викидати на смітник старших, які сповнені мудрістю життєвого досвіду. Тоді цікаво виходить - одних не пускають у суспільство, а інших передчасно видаляють із нього і ставлять на них хрест…» - ділився своїми думками мовець.

Блаженніший Святослав зауважив, що сьогодні християни мають велику силу, бо «коли хтось вірить у Бога, то Господь його впроваджує в спілкування із Собою». Віруюча людина стає членом Божої родини і тоді вона здатна творити повноцінні людські стосунки з іншими. Тому Церква захищає незмінні сімейні цінності та людські вартості. «Папа сказав, що віруюча людина має силу гуманізувати сучасне технологічне суспільство і протистояти "культурі відкинення"», - додав він.

Крім цього, наприкінці свого слова Глава УГКЦ зазначив, що саме Національний університет «Львівська політехніка» був першим ВНЗ у Львові, який відкрив двері для студентського капеланства: «Таким чином ми разом можемо послужити молодій людині для того, щоб увести її в суспільство».

«Є й інша складова суспільства, про яку ми не можемо забути, - старші особи. Вони є незамінними джерелами мудрості й життєвого досвіду. Молодій людині часто здається, що їй не потрібно старшої людини. Проте Папа стверджує, що саме сила молоді й мудрість старших - два крила, на яких можна будувати культуру…» - сказав Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, зустріч Блаженнішого Святослава зі студентами «Львівської політехніки» відбулася з нагоди Року віри з ініціативи Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка».

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні