УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«УГКЦ в Києві чи Донецьку не є серед чужих, зрештою, як і УПЦ у Львові…» - о. Мирон Бендик

14.08.2013 14:48
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
На думку Римських архієреїв, які в XX столітті поклали початок новій євангелізації Європи, «новизною» євангелізації є її анамнетичний характер. Ідеться про те, що народи Європи покликані згадати про своє християнське коріння і на ньому почати будувати нову Європу.

Таку думку висловив митр. прот. Мирон Бендик, доктор богослов’я, ректор Дрогобицької духовної семінарії блаженних священномучеників Северина, Віталія та Якима, 14 серпня, під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві.

На переконання священика, як галичанин, так і наддніпрянець, закарпатець і слобожанин, навіть більше, як греко-католик, так і православний, мають спільне коріння, що бере свій початок від Хрещення Русі-України святим рівноапостольним князем Володимиром Великим. Для підсилення своєї думки о. Мирон пригадав слова покійного Блаженнішого Мирослава Івана (Любачівського), який  не один раз повторював, що «Мати наша - Церква Свято-Володимирового Хрещення - була водночас і католицька, і православна, бо в добу Хрещення ці два еклезіологічні терміни ще не зазнали конфесійного збіднення, а тому не протиставлялися, а доповнювали одне одного».

Як сказав проповідник, підставою для нової євангелізації України є усвідомлення того, що українські православні не протиставляються українським греко-католикам, а доповнюють одні одних. «Це означає, що УГКЦ в Києві чи Донецьку не є серед чужих, зрештою, як і УПЦ у Львові. Це також означає, що для нас українські православні є не «вони», але «ми», - пояснив він.

«Нині наша Церква, зростаючи на всій Україні, доповнює спільну ще від князя Володимира православну віру католицьким сопричастям… Неупереджено проаналізувавши сучасний стан українського православ'я, побачимо, що поважний відсоток як духовенства, так і мирян різних православних Церков України становлять вихідці з Галичини, історичні греко-католики», - додав митр. прот. Мирон Бендик.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні