УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Коли душа є з Господом, вона почувається найкраще», – ієромонах Ілля Мамчак

20.04.2022 07:30
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Коли наші внутрішні прагнення співзвучні із Господніми прагненнями, коли наші думки співзвучні із Господніми думками, тоді стається, що в наше життя входить стабільність Божа.

Про те, що означає довіряти Богові та де Його шукати в час війни, розповів ієромонах-студит Ілля Мамчак у програмі «Бути певним у непевному завтра» 19 квітня на «Живому телебаченні» та радіо «Воскресіння». Священник поділився, як зуміти побачити Божу волю у своєму житті та як знайти людині внутрішню постійність.

Отець Ілля розповів, що на початку повномасштабної війни, коли чув вибухи, мав переконання, що все в руках Господніх: «Віриться в те, що Господь є над тим усім». На запитання, що означає довіряти Богові, ієромонах відповів: «Вірити Богові – це значить вірити в те, що Його веління, Його закони, Його навчання є спасенними і необхідними, і вони є тим, у чому має перебувати людська душа». Він додав: коли людина починає довіряти Богові, вона почувається впевнено, і коли душа є в обіймах свого Творця, вона відчуває спокій. «Довіра до Господа вносить у людське серце переконання, що Господь завжди супроводжує людину в її житті і що Він є праворуч від неї», – зауважив ієрм. Ілля Мамчак.

За словами о. Іллі, коли людина думає, що неможливо жити тим, що каже Христос, її серце наповнюється сумнівами. І навпаки, коли вона виконує Божі заповіді, тоді зростає у ще більшій довірі до Бога: «Якщо ж вона старається виконувати веління Господнє, отримуючи силу від Господа, то бачить, що те, що каже Господь, не є важким. І тому, напевно, виконування заповідей Господніх якраз зміцнює людину на цій дорозі. Вона зростає у ще більшій довірі до Господа». Також на думку о. Іллі, коли людина довіряється Богові, то її серце природно відчуває інших людей: «Виявляється, коли людина довіряє Господу, то природно є відкритою для своїх ближніх».

Ієромонах Ілля розповів, що війна перекреслює багатьом людям плани на майбутнє, але є плани людські, а є Божі. А Божий промисел, на його думку, «завжди є промислом добрим». Відповідаючи на запитання про те, як можна відчути Бога в час війни, священник зазначив, що людина завжди шукає Бога, вона постійно Його прагне, але це прагнення має бути усвідомленим і живим. Також він зауважив, що в час війни багато людей ставлять запитання, чому Господь допустив це, чому не охоронив від страждань: «Відповідь, мабуть, є одна. Є промисел Господній, який над усім чуває. Коли ми будемо дивитися на хрест, на розп’яття Христа-Спасителя, і згадаємо, що Син Божий помер за людський рід, віддав своє життя за нас, людей, тоді питання "чому" в нас зникне, а Господь сам усе пояснить». За його словами, Господь все для нас зробив, тому нам слід просити в Нього допомоги та благодаті.

На запитання, як людині знайти внутрішню постійність, ієромонах Ілля відповів, що «наша постійність буде проявлятися настільки, наскільки ми наближаємося до Господа». На його думку, в наше життя приходить Божа стабільність, «коли наші внутрішні прагнення співзвучні з Господніми прагненнями, коли наші думки співзвучні з Господніми думками». Священник запевнив, що все земне непевне та хитке, а нашою певністю є один-єдиний Господь Ісус Христос. Тому, коли ми прислухаємося до велінь Бога, прямуємо до Нього, то можемо побачити, що «коли душа є з Господом, вона почувається найкраще».

Христина Нищей,
Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні