УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Митрополит Василій до молоді УМХ: «Тільки Христос має непорушне право на ваше життя»

18.10.2021 10:47
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
Дорога молоде, наша спільнота «Українська молодь – Христові» згуртовує довкола себе християнську молодь. Хочу сьогодні особливо наголосити, що основним завданням УМХ є об’єднання християнської молоді та поширення християнського світогляду і моралі.

Бачимо як сьогодні на нашу молодь зазіхають різноманітні рухи, субкультури, проте, ми, як Церква, не даємо нашу молодь у владу цим течіям. Ми виховуємо християн у світлі, яке пропонує сам Христос. На цьому наголосив високопреосвященний владика Василій Семенюк, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ, під час проповіді у храмі Петра і Павла смт. Козова, з нагоди Архиєпархіяльного з’їзду УМХ.

«Дорога наша українська молоде, витаю тебе сьогодні! Вітаю вас, бо ви є майбутнім нашої України!» - наголосив на початку проповіді Митрополит Василій, а відтак  пригадав історичні факти, в яких молодь проявляла патріотризм та відстоювала незалежність України.

У свій час, - пригадує проповідник, - Митрополит Андрей сказав: «Українська молодь – Христові» – оце наша в нинішній час відповідь нашим релігійним та національним ворогам, які докладають усіх зусиль, щоби заволодіти душею нашої молоді, – оце клич, який виписуємо в сьогоднішньому дні на прапорі, що під ним згуртувати хочемо молодь. Нехай же за оцим високим кличем слідують діла! Зуміймо оживотворити цей клич!»

На його переконання, Христос є найвищим добром, ідеалом. Лише з Христом можемо перемагати усякі життєві труднощі! Саме тому вся  українська молодь повинна посвятити себе Христові, своє серце і усе своє життя, як Христос посвятив себе нам на Голготі.

Митрополит також пригадав про величний з’їзд УМХ у Львові, в час якого, українська молодь засвідчила вірність Христові з нагоди ювілейного року 1900-ліття від дня смерті і воскресення Ісуса Христа. Після чого Церква пішла у підпілля, проте спільними зусиллями духовенство і миряни, представники діаспори та підпільної Церкви в Україні організували у 90-му році у Львові однойменний з’їзд.

«Я був також учасником цього з’їзду. Тоді, дорогі, сильно падав дощ, але ніхто не розходився. З’їзд зібрав 40 тисяч учасників і став провісником національного і духовного відродження. Опісля у Львові було створено першу молодіжну організацію УМХ», - пригадав митрополит Василій.

«В цей урочистий день прошу вас ніколи не забувати, що ви є Христові, що тільки Христос має непорушне право на ваше життя. Він є дорогою і правдою у вашому житті. Я прошу вас, дорога молоде, свідомо схилити свій вибір у сторону Ісуса Христа, який є найкращим і науспішнішим прикладом для наслідування. Шукайте Христа і знайдіть себе у Христі», - наголосив архиєрей.

А також додав: «Збирайтеся у ваших парафіяльних спільнотах, одне одного підтримуйте, працюйте місійно, наслідуйте життєві принципи нашого засновника – Митрополита Андрея Шептицького. Я бажаю кожному нашому осередку, щоб ваша молодь зростала у святості, у патріотизмі, в любові до Бога, Церкви і свого українського народу».

«Звертаюся до кожного УМХівця, чи чуєте мене? Прошу кожного з вас до наступного року привести до осередку щонайменше трьох молодих людей. Я на другий раз підійду до кожного і ви мені покажете кого ви привели до нашої прекрасної організації – «Українська молодь – Христові». Хай Бог благословить вашу справу!» - попросив архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський.

Архиєрею співслужили духівники осередків УМХ о. Олег Харишин (Тернопіль), о. Володимир Наконечний (Козова), о. Петро Мушинський (Теребовля), о. Ігор Драпак (Велика Березовиця), о. Ігор Дармограй (Великий Глибочок). У молитві взяв участь заступник голови комісії УГКЦ у справах молоді о. Роман Демуш та проповідник і місіонер Божого Милосердя о. Василь Баглей. До слова, донька о. Василя цьогоріч склала присягу та стала членкинею спільноти.

На завершення молитви кир Василій вручив отцю Володимиру Наконечному, духівнику УМХ смт. Козова, церковну нагороду золотий хрест та привітав його з десятиліттям священства. Відтак, окропив хустини, поблагословив молодь та вручив їх кандидатам в УМХ, після чого прийняв присягу від нових членів осередку УМХ смт. Козова. Після присяги нових членів свою присягу вірності Христові відновили всі присутні члени УМХ.

"Ісусе Христе, мій спасителю і Боже. Оце я цілковито віддаюся тобі і визнаю Тебе Господом мого життя», - мовиться  у тексті присяги УМХівця. Та заспівали разом гімн УМХ «О, спомагай нам, Діво Маріє!»

"Це такий радісний момент для нас, для вас молоде, для нашої Церкви, коли у нашому бурхливому, шаленному світі молодь хоче бути вірною Христові та йти за ним" – поділилася Ірина Драгущак, координатор УМХ архиєпархії.

Захід продовжився смачним обідом, бансами та настільними іграми. Після чого учасники змогли взяти участь у молитві в стилі Taize, яку організували представники УМХ Великої Березовиці та прослухати лекцію про лідерство молодої людини від Ольги Плюсквік з парафії Покрови Пресвятої Богородиці м. Тернопіль. "Лідер, це той, хто йде поруч, знаходиться на одному рівні, є смиренним та цілісний у своїх думках та вчинках", - ділилася спікерка.

Завершився вечір запаленням ватри, піснями під гітару та натхненними словами від духівників спільноти та організаторів. Участь у події взяло близько 200 осіб з осередків Тернополя, Великої Березовиці, Козової, Теребовлі, Бережанського, Великоглибочанського деканатів та інших осередків.

www.tze.org.ua


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні