УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Перше Хрещення Русі-України. Князь Аскольд

08.08.2013 18:56
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Про перше Хрещення Русі-України і князя Аскольда розповідає письменниця, завідувач відділом Львівського музею історії релігії Ірина Вовк.

Християнство ширилось на території сучасної України ще задовго до хрещення князя Володимира Великого. Ще за апостольських часів блага вість сягала українських земель. За переказами апостол Андрій Первозванний проповідував на північному узбережжі Чорного моря і благословив Дніпрові кручі. Апостол Павло проповідував на землях Македонії, Греції, Болгарії, звідкіля християнство теж поширювалось на українські землі.

Папа Римський Климент, засланий римлянами до Криму у другому столітті, знайшов у Херсонесі чисельну християнську громаду. На Нікейському соборі 325 р. був присутній єпископ Теофіл з Босфору, античної держави Північного Причорномор’я з центром на берегах Керченської протоки. 381 року у роботі Константинопольського собору брав участь ґотський єпископ Ульфіля.

Вже у ІІІ-IV столітті відомі Скіфська, Херсонеська, Боспорська, Фульська, Ґотська, Сугдейська єпархії. Тому не дивно, що у 860-х роках проповідники Кирило та Мефодій у Корсуні знайшли Євангеліє і Псалтир з „руськими письменами”.

За більш як 100 років до Володимирового хрещення відбулось Аскольдове хрещення. Зауважмо, що київського князя Аскольда УПЦ КП ввела до лику святих. Детальніше про нього та перше Аскольдове хрещення розповідає письменниця, завідувач відділом Львівського музею історії релігії Ірина Вовк.

Програма радіо "Воскресіння"

Останні публікації

Популярні