УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Десять майстер-класів та 150 дітей: як в УГКЦ готувалися до всесвітньої молитви дітей на вервиці

19.10.2021 08:21
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Сто тридцять країн і мільйон учасників. 18 жовтня молитовна ініціатива «Мільйон дітей моляться вервицю» об’єднала не тільки маленьких християн та їхні сім‘ї, а й увесь світ у глобальній прославі Господа та Його Небесної Матері.

Традиційно щороку 18 жовтня відбувається молитва дітей зі всього світу. Підтримав ініціативу «Мільйон дітей молиться вервицю» Святіший Отець Франциск. Українська Греко-Католицька Церква відразу долучилася до цієї акції. У різних місцях нашої країни діти із своїми батьками, катехитами та священниками єднаються в молитві з усім світом.

«Сьогодні ми вже маємо запит на допоміжний матеріал для проведення акції від 50 тисяч дітей в Україні. За кордоном наші парафіяльні спільноти також долучаються до молитви за посередництвом місцевих римо-католицьких структур», - мовив Назар Дуда, заступник голови Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ.

Організатором молитви є Папська фундація «Церква в потребі». Там кажуть, цьогоріч захід об’єднає дітей із 130 країн.

Аби більше зацікавити дітей до молитви, працівники Патріаршої курії УГКЦ запропонували виготовити т. зв. знаряддя для неї – вервицю. Її розробили спеціально для цієї акції. Кольорова вервиця, яка увінчується медальйоном Пресвятої Богородиці, вже отримала свою назву - дитяча.

Від 1 жовтня вони вирушили в різні міста України заради проведення майстер-класів із плетіння вервиць. Першою локацією стала Коломия, де маленькі християни зробили вервиці для людей поважного віку. Варто зазначити, що п. Ірина Вереш та п. Галина Ногаль – провідники майстер-класів, добре знають свою справу, адже займаються виготовленням вервиць із бурштину та каміння для Церковної інтернет-крамниці УГКЦ.

Загалом за сприяння Папської фундації «Церква в потребі» та Патріаршої курії УГКЦ цього року було організовано 10 майстер-класів для маленьких християн зі всієї країни. Кожна така зустріч стала нагодою для ділення своїми дарами. Кожне таке зернятко зігріте теплом маленьких рученят.

«Десять локацій, 150 дітей. Почали з Коломиї, відвідали Чернігів, Одеса, Южноукраїнськ, Львів, Стрий, Золочів, Київ. Нас є дві майстрині і, звичайно, сестри-монахині, які долучаються до плетіння вервиці, допомагають, гуртують дітей, допомагають нам з учасниками», - зазначила п. Ірина Вереш.

За словами організаторів, намагалися обирати різні локації майстер-класів по всій Україні. І це справді вдалося. Окрім того, до участі запрошували дітей з малозабезпечених та неблагополучних сімей, сиріт, дітей з особливими потребами. Тому ці зустрічі були не тільки нагодою для навчання чогось нового, а й моментом уваги та піклування про дітей.

16 жовтня Тереза прийшла сплести собі вервичку на майстер-клас у Києві, до церкви Василія Великого. Вдома має вже багато, але така кольорова і виготовлена власноруч – перша. Таким чином дівчинка готувалася взяти участь в акції «Мільйон дітей моляться вервицю».

«Мені найбільше сподобалося плести оті такі вузлики, їх складно робити і прикольно. Мені хотілося, щоб мені попалося багато і всі різні кольори. Спочатку починаю я з «Царю Небесний», потім іде «Вірую», потім «Богородиця», «Отче Наш», десятка «Богородиці», «Отче Наш» і так далі», - розповіла дівчинка.

Патріарший економ УГКЦ о. Любомир Яворський також долучився до плетіння вервиці. Як сам зазначає, з першого разу сплести вервицю не вдалося, забракло терпцю. Однак цього разу прийшов на майстер-клас із сином, тому налаштувався рішуче.

«Ми взялися за цю ініціативу і дуже раді, що й дітей вчимо робити це знаряддя – вервицю, а також розповідаємо про цю молитву. Бачимо їхні емоції, як вони охоче сприйняли цю ініціативу і чекають понеділка, щоб долучитися до цього мільйона. Може, це і більше від мільйона дітей заноситимуть до Богородиці свої щирі молитви. Адже ми всі, як діти Божі, незалежно від віку, у понеділок молитимемося до Богородиці на вервиці», - мовив отець Любомир.

За допомогою акції організатори прагнуть нагадати – довірлива молитва дітей сягає самого серця Бога. Тому вона є дуже важливою для досягнення миру та єдності в сім’ях, у країні та в усьому світі.

Департамент інформації УГКЦ

 


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні