УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Плекайте єдність у сучасному поділеному та розпорошеному світі», — папа Венедикт XVI до делегації Синоду Єпископів УГКЦ

11.09.2019 08:58
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
10 вересня в монастирі Матер Еклезіа папа-емерит Венедикт XVI прийняв делегацію Священного Синоду Єпископів УГКЦ, який проходив у Римі з 1-10 вересня. Разом із Блаженнішим Святославом папу-емерита відвідали митрополити та секретар Синоду Єпископів УГКЦ.
Зображення 1 / 7 Користуйтеся клавішами для перегляду

Прийняв українських архиєреїв монсеньйор Георг Гайнсвейн, префект папського двору та особистий секретар Його Святості папи-емерита Венедикта XVI. “Незважаючи на фізичну слабкість, Святіший Отець бажав зустрітися з українськими єпископами”, — зазначив єпископ Гайнсвейн, вітаючи гостей у монастирі Матер Еклезіа на території Ватикану, де проживає папа-емерит.

На початку аудієнції Блаженніший Святослав представив Його Святості митрополитів УГКЦ з різних континентів світу та секретаря Синоду УГКЦ. Він розповів йому про роботу Синоду та пояснив головну тему, над якою роздумували синодальні отці: “Сопричастя і єдність у житті та служінні УГКЦ”. “Саме тут, у Римі, наші єпископи зібралися на Синод, щоб засвідчити нашу єдність із наступником апостола Петра”. Глава УГКЦ наголосив, що “наша Церква зберігає у своїй ідентичності пам’ять про неподілену Церкву і нашою місією є бути свідками цієї єдності”. Саме це було причиною переслідувань УГКЦ в часи радянської влади, “коли найбільшим злочином була саме вірність наступнику апостола Петра”.

Блаженніший Святослав також розповів папі-емериту про глобальний вимір УГКЦ, її відкритість для всіх, хто бажає “жити духовністю візантійської традиції у її єдності з усією Католицькою Церквою”. Папа-емерит Венедикт XVI поцікавився, зокрема, в українських  єпископів з діаспори про стан душпастирства у їхніх єпархіях в умовах сучасних міграційних викликів. Владика Борис Ґудзяк, архиєпископ і митрополит Філадельфійський, розповів папі-емериту про розвиток Паризької єпархії, а також про своє нове служіння вірним УГКЦ в США.

Окрему увагу у спілкуванні із Його Святістю було присвячено ситуації в Україні, зокрема звільненню політичних в’язнів Кремля. Папа-емерит виявив свою обізнаність із ситуацією в Україні та запевнив в особистій підтримці та  постійних молитвах за мир в Україні.

На завершення аудієнції з єпископами УГКЦ Венедикт XVI говорив про необхідність плекати та свідчити єдність у “сучасному поділеному та розпорошеному світі”. “Сучасний світ потребує єдності”, — наголосив він.

На пам’ять про візит Блаженніший Святослав подарував папі-емериту презентаційне видання про історію УГКЦ, а також книгу-альбом з мозаїчними зображеннями собору Святої Софії в Римі та керамічну таріль із мозаїчним зображенням Христа-пантократора купола цього храму. Відтак папа вручив членам делегації Синоду УГКЦ пам’ятну медаль, випущену з нагоди його візиту на Святу Землю.

Додамо, що Синод Єпископів УГКЦ проходив у Римі, в Українській колегії святого Йосафата, 1-10 вересня. Місце Синоду Єпископів вибране невипадково, адже головною темою синодальних засідань була тема «Сопричастя і єдність у житті та служінні УГКЦ». Синод розпочався Архиєрейською Божественною Літургією у прокатедральному соборі Святої Софії в Римі з нагоди ювілею 50-річчя освячення цієї святині. На наступний день синодальних отців прийняв Святіший Отець Франциск, а завершилися робочі засідання аудієнцією в папи-емерита Венедикта XVI.

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні