УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Синод Єпископів УГКЦ відвідав кардинал Пєтро Паролін, Держсекретар Ватикану

03.09.2019 14:32
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
7
3 вересня 2019 року Синод Єпископів УГКЦ, засідання якого 1-10 вересня відбуваються у Римі, в Українській папській колегія святого Йосафата, відвідав кардинал Пєтро Паролін, Державний секретар Ватикану. Зустріч відбулася на запрошення Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ.

«Я справді дуже радий зустрітися з вами під час вашого зібрання тут, у Римі, під час Синоду Єпископів УГКЦ. Складаю щиру подяку за це бажане братерське запрошення. За ці роки, відколи Святіший Отець Франциск доручив мені служіння Державного секретаря, було чимало важливих нагод для зустрічей з Українською Греко-Католицькою Церквою, що дали мені можливість пізнати вас краще, ділити з вами ваші радощі та сподівання, рівно ж як і тривоги та хвилювання», – сказав кардинал Паролін у своєму слові до владик Синоду.

Держсекретар Ватикану заначив, що УГКЦ присутня на різних континентах і «характеризується чіткою ідентичністю, що походить із духовної, літургійної, катехитичної та канонічної традиції, носіями якої ви є, а також виявляється у ній». «Водночас їй властивий особливий зв’язок з Україною, звідки тягнуться її історичні коріння і де сьогодні вона становить значну частину суспільства. Принагідно відновлюю свої почуття солідарності з українським народом у цей час його страждань через війну, що триває уже понад п’ять років. Молюся, щоб Бог миру надихнув ініціативи та дії, які б могли покласти кінець цьому насильству і загоїти завдані ним глибокі фізичні та моральні рани, що спричинили тисячі смертей і змусили багато сімей шукати кращого майбутнього деінде», – запевнив кардинал.

Ватиканський достойник відзначив важливість зустрічі, яка відбулася 5-6 липня 2019 у Ватикані під проводом Святішого Отця Франциска за участю Глави УГКЦ, митрополитів, членів Постійного Синоду та очільників компетентних дикастерій Римської курії.

«Ми спільно роздумували «на два голоси»: одним були ієрархи Української Греко-Католицької Церкви, другим – відповідальні за римські дикастерії, щодо політичних, соціальних, гуманітарних, богословських та екуменічних питань, акцентуючи на ідентичності та місії вашої Церкви. Мова йшла про інноваційну форму співпраці, головна мета якої – підкреслити спільний внесок кожного, щоб разом шукати відповіді на нагальні виклики нашого часу. Очевидно, що двох днів було недостатньо, щоб вичерпно розглянути всі питання, та попри це, ми пережили миті глибокого сопричастя, уваги і взаємного слухання», – зазначив кардинал Паролін.

Він пригадав, що однією із тем, порушених під час згаданої зустрічі, було питання нашої відповідальності за місію Церкви в нових і незвичних ситуаціях, в яких ми покликані діяти, нашого покликання бути євангелізаторами.

З цього приводу кардинал назвав такі способи євангелізації:


На завершення своєї промови представник Апостольської столиці побажав, «щоб праця цього синодального зібрання супроводжувалася Божою благодаттю і принесла рясні плоди».

Відтак члени Синоду мали нагоду поставити кардиналові свої запитання, чи висловити свої міркування щодо теми Синоду, розвитку УГКЦ та реалізації її місії у сучасному світі.

 

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні