УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Лемки показують усьому світові, що є віруючим Божим народом, який любить свою землю і культуру»

23.07.2017 15:45
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Сьогодні я чув гарні слова вітання, ступаючи на цю славну гору. Мені було сказано, що цими днями тут б’ється серце Лемківщини. Хочу вам сказати, що тут сьогодні б’ється серце всієї України, всієї УГКЦ, б’ється серце нашого боголюбивого Божого народу, який разом із вами прагне слухати Боже Слово. А відтак прагне просити Бога, аби Він почув наш біль і змилувався над нашою болісною, тяжкою історією, і дарував нам мирне краще завтрашнє.
Зображення 1 / 6 Користуйтеся клавішами для перегляду

Такими словами розпочав проповідь Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 23 липня у Ждині (Польща) з нагоди відзначення 70-річчя акції «Вісла» на «Ватряному полі». Додамо, Глава Церкви тут освятив камінь під будівництво «Ватряної церкви» Святого преподобного Антонія, київського печерника.

За словами проповідника, в недільному Євангелію ми бачимо Ісуса Христа, який зближається до людини, яка за ним плаче, яка чекає зцілення. «У Святому Письмі ми бачимо образ Бога, який спішить до людини. Наш Бог – не є Богом замкненим самим у собі. Бог – світло і в нього жодної темряви немає, – пояснив він. – У своєму Синові Єдинородному Господь Бог звертає до нас своє відвічне Слово. Бог не є безмовним, не є німим, коли бачить біль людини і чує її голос та прохання про допомогу. Він посилає своє Слово. Він сам стає Словом. Христос – Слово Отця, яке скероване до кожного з нас».

Блаженніший Святослав наголосив, що в Євангелію йдеться про два оздоровлення. З одного боку, Господь Бог повертає зір сліпцям, які благають Його молитвою про помилування. А з другого боку, ми бачимо оздоровлення глухонімого, який був одержимий духом, що не давав йому, ані дару спілкуватися, ані дару чути. «Можна сказати, що в цих двох чудах Господь каже нам одне і теж. Він зціляє здатність людини бачити і чути Бога. Він зціляє здатність людини спілкуватися з Богом, приймати світло, яке від Бога до людини скероване, а також мати слово», – додав він. На його думку, часто так стається, що інколи ми, які бачимо й чуємо, в певний момент свого життя сліпнемо і німіємо, коли перестаємо бачити Бога і чути Його Слово. «Ми сліпнемо, коли наша злість, наші гріхи, наші пристрасті затемнюють нам очі. Ми німіємо, коли говоримо неправду, пустословимо. Замовкне людина у своїй здатності промовляти, якщо вона відокремлює себе і своє життя від Господа Бога. Але Ісус спішить назустріч, стає нашим Світлом, нашим Словом, відкриває нам здатність бачити присутність Бога між нами і чути Слово Боже, яке Він вкладає в наше вухо», – сказав проповідник.

Предстоятель УГКЦ відзначив, що в контексті 35-ї ювілейної Лемківської ватри у Ждині, яка проходить цими днями, ми повертаємося до сумних часів, коли «лемківські гори почали темніти, коли в лемківських хижах забракло світла». Бо було вигнано тих людей, які запалювали світло життя і віри на цих землях.

Він зазначив, що вчора, 22 липня, відвідав Залізничний дворець у Горлицях, з якого вивезли 11 тисяч лемків, котрі тижнями там жили і чекали, коли приїде вагон поїзда, в якому їх повезуть на заслання. «Можливо на тих місцях між нашими братами і сестрами й Ісусом Христом точилася молитва: "Ісусе, сину Давидів, помилуй нас". Але тоді, мабуть, до них поспішив наш Бог і запитав: "Чи вірите, що я можу вам це зробити?". І засвітилося світло їх віри, і вони сказали: "Так, Господи". Ми згадуємо про ці страшні дні й молимося, аби подібні речі ніколи не повторилися», – сказав Блаженніший Святослав.

«Просимо Бога, аби своєю силою і через нашу віру беріг наші землі від нової темряви і нової неправди. Просимо Його, нехай дарує нашій землі мир, а нам – силу вірити в Бога, любити свою землю, мову і культуру. Саме це, з року в рік, повертає лемків на їхню землю, як лелек, які повертаються до свого гнізда. Вони показують усьому світові, що є віруючим Божим народом, який любить свою землю та культуру», – сказав наприкінець Предстоятель Церкви.

фото о. Павла Добрянського

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні