УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Каноніст розповів про етапи судового процесу щодо подружжя

01.11.2016 17:06
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Визнання шлюбу недійсним у церковному суді починається з пред’яви претензій. Насамперед, подається позовна скарга, в якій пред’явник позову пояснює підстави недійсності шлюбу, в якому перебуває. Доки немає кінцевого декрету церковного суду, вважається, що це Таїнство Подружжя – дійсне.

Розповів о. Тарас Коцюба, судовий вікарій Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, у програмі «ВІДКРИТА ЦЕРКВА. ДІАЛОГИ» на Живому ТБ. При цьому він наголосив, що Подружжя – одне із семи Таїнств Церкви і воно підлягає Божому праву, а не людському судженню.

Каноніст розповів про таку процедуру: «У позовній скарзі вказується адреса другої сторони, якій ми надсилаємо цю скаргу. Протилежна сторона також пред’являє свої претензії і вказує свою думку. Саме в той момент, коли інша сторона вказала свою думку, відбувається зав’язка спору». Тоді ж каноністи усвідомлюють, про що ведеться дискусія.

Далі відбувається слухання чоловіка й дружини, свідків, експертів, психологів і церковних адвокатів. «Коли обидві сторони ознайомляться з тим, що було сказано ними, справа передається до захисника подружнього вузла, який намагається побачити факти на користь сім’ї. Він творить своєрідний захист подружжя. Відтак церковні судді колегіально приймають рішення щодо дійсності або недійсності шлюбу», – сказав священик.

Департамент інформації УГКЦ

 

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні