УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ на Воздвиження: «Хрест - знак, яким ми можемо перемогти»

27.09.2016 16:01
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
Свято Воздвиження пов’язане із Хрестом як символом перемоги. Свято поєднує в собі кілька події. Одна з них залишається загадкою світової історії. Ми знаємо, що імператор Костянтин, який йшов на Рим, аби здобути перемогу над своїм опонентом, біля моста над рікою Тибр побачив на небі дивний знак – Хрест, і почув слово: «Цим знаком переможеш».

Імператор наказав нанести знак Хреста на щити своїх воїнів. І здобув перемогу над ворожим військом, яке переважало. Тоді Костянтин зрозумів, що не він переможець, а той дивний Господь, який відкрив йому знак перемоги.

Сказав Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії 27 вересня в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ.

Відтак імператор Костянтин послав свою матір до Єрусалима, аби вона віднайшла той Хрест, що на ньому був розіп’ятий і помер Спаситель, який зробив його тим, ким він є, привівши на престол Римської імперії. Тож імператор Костянтин був першим християнським володарем світу. «Тому на свято Воздвиження ми ще й святкуємо Віднайдення і піднесення на усім Всесвітом того Хреста, який був знаком перемоги людини над силами зла, котрі на неї насідають», - пояснив проповідник. Блаженніший Святослав додав, що в Патріаршому соборі, як великий скарб, зберігається частинка того животворящого Хреста, який віднайшла цариця Єлена.

"Сьогодні український народ веде непросту боротьбу. Ми всі просимо перемоги, справедливого миру, - продовжив Предстоятель Церкви. - Ми просимо перемоги в єдиного, хто є справжнім переможцем над гріхом і смертю, - у нашого розп'ятого на Хресті Спасителя. І сьогодні у цьому святі Христос дарує нам прапор перемоги, дарує нам цей знак, яким ми можемо перемогти». Святіший Отець Франциск цього року на з'їзді молоді в Кракові казав до молодих людей усього світу: "Дуже часто сучасні люди опускають руки ще не починаючи боротьби". Тож, за словами Блаженнішого  Святослава, для того щоб наші руки не опускалися, щоб сила Божа перебувала в нас і ми у своєму особистому, суспільному та державному бутті здобули справжню перемогу, яка б дала нам справедливий істинний мир,  ми возносимо у серці нашої української землі чесний і животворящий Хрест Господній». «Набираймося в нього і з нього цієї сили. І нехай Божа перемога стане перемогою нашого особистого святого християнського життя», - завершив проповідь Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні