УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Ісус зійшов до ‘‘зони відчуження’’, аби розірвати все, що від’єднує людину від Бога і людину від людини», - Глава УГКЦ на Великдень

01.05.2016 22:36
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Сьогодні Христова Церква і вся Вселенна наповнилися світлом пасхальної радості. Увесь світ знову об’єднався довкола воскреслого із мертвих Спасителя!
Зображення 1 / 37 Користуйтеся клавішами для перегляду

Такими словами розпочав великодню проповідь Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у день Христового Воскресіння в Патріаршому соборі Христового Воскресіння УГКЦ в Києві 1 травня.

Із Главою Церкви співслужили Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, та владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.

Блаженніший Святослав наголосив, що Христове Воскресіння означає не лише оживлення померлого тіла чи повернення назад до учнів їхнього Вчителя: «Воскресіння Христове – це набагато глибше. Під час страсних піснеспівів ми чули про переможний вихід Ісуса з аду. Смерть і ад – найбільші тирани людини, були Ним переможені та знищені». На думку проповідника, ад можна назвати ‘‘зоною відчуження’’. «Найбільшою небезпекою людини є гріх. Це найстрашніша духовна катастрофа, яка може спіткати розумну людську істоту. Гріх веде до ‘‘зони відчуження’’, якою є смерть», - пояснив він.

Ад - це зона безнадійних, які були відчужені від Божої любові. А Христос, той Бог, котрий сотворив людину, пішов так далеко за нею, яка відокремлювалася від Нього, що зійшов через хресну смерть до аду, ‘‘зони відчуження’’, щоб собою визволити всіх в’язнів темряви і смерті, аби розірвати все, що від’єднує людину від Бога і відчужує людину від людини. Ось чому у Воскресінні все знову об’єднується і сповнюється світлом та життям: «Усе сьогодні знову єднається із Богом. Він, як добрий пастир, віднайшов усіх загублених овець, починаючи від першої людини Адама і аж дотепер».

«Тож сьогодні ми святкуємо нашу перемогу над нашим відчуженням від Бога і від ближнього. Святкуємо близькість і єдність до Бога і до ближнього!» - продовжив Предстоятель Церкви.

Як багато ‘‘зон відчуження’’ живою раною сьогодні оперізує душу і тіло українського народу! Нещодавно, у Страсний тиждень, Україна спогадувала 30-ті роковини Чорнобильської трагедії, яка створила «видиму ‘‘зону відчуження’’ – ‘‘зону смерті’’». «А скільки сьогодні людей, наших єдинокровних братів і сестер, потрапили в пастку новітніх ‘‘зон відчуження’’ окупаційної влади - в Криму і на Донбасі. Скільки наших братів і сестер мають небезпеку бути відчуженими навіть у зоні бойових дій! Як часто навіть ми забуваємо про те, що в Україні точиться війна і нам хочеться відчужитися від болю і страждання ближнього! Але сьогодні ми так само відчуваємо, що наші брати і сестри, такі як Надія Савченко та інші, попали ще в іншу ‘‘зону відчуження’’ від світу і цивілізації і всякого добра та справедливості. Нам так треба когось, хто б зламав усе, що нас роз’єднує, відчужує і пригнічує», - промовив Верховний Архиєпископ УГКЦ.

Цей день прийшов! Перемога вже серед нас через наше християнське життя, через нашу віру і перемогу над зневірою, знеохотою і розчаруванням. «Бажаю, щоб радість Христового Воскресіння зближувала і єднала нас із Богом і між собою. Немає нічого такого, що б могло розділити український народ. Єднаймося в наших родинах, спішімо з благовістям до тих, хто почувається покинутим. Вітаю воїнів, які ламають ‘‘зони відчуження’’, і волонтерів, які несуть в ці зони пасхальну радість, вітаю тих, які постраждали і втратили близьких. Радість Христова пливе вільною і незалежною Україною», - привітав із Воскресінням Христовим Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні