УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у Зарваниці: «Тільки з вірою в Бога ми зможемо перемогти»

19.07.2015 20:21
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
12
Умовою здійснення всіх молитов, які ми сьогодні принесли до нашого Спасителя за посередництвом Його Матері, є наша віра. Ми просимо про мир. А чи ми віримо, що саме силою Божою цей мир може настати?! Про це сьогодні говорив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних в одному з найбільших відпустових місць УГКЦ.
Зображення 1 / 10 Користуйтеся клавішами для перегляду

За словами владики Василя (Семенюка), Митрополита Тернопільсько-Зборівського, на цьогорічну Всеукраїнську прощу до Зарваниці з’їхалося 120 тисяч паломників. Це чи не найбільша кількість прочан у Зарваниці за останні роки.

Всеукраїнська та молодіжна проща до Зарваниці завершилася Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Блаженніший Святослав.

На паломництво прибули: Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, монсеньйор Джон Козар (John Kozar), президент Папської агенції KNEWA, та особистий посланець Патріарха Венеції Франческо Моральї монсеньйор Діно Пістолато (Dino Pistolato), Єпископський вікарій Венеціанського патріархату, - які від імені Церков Канади, США та Італії висловили слова підтримки та солідарності з українським народом.

У своїй проповіді до вірних-прочан, які прибули з усіх куточків України та світу, проповідник відзначив, що цьогорічна Всеукраїнська проща до Зарваниці присвячена всенародній молитві-благання до Господа Бога за мир в Україні. «Наша проща є чимсь схожа на подорож цих двох євангельських сліпців, про яких ми сьогодні чуємо в Христовому Євангелії. Ідучи в прощу, ми йшли за хрестом, йдучи до Марійського місця – місця зустрічі між Богом і людиною, ми шукаємо нашого Бога. А в Нього ми шукаємо миру, надії на краще життя, на краще завтра для нашого народу. Ідучи в цю прощу за хрестом, ми принесли з собою до стіп Ісуса й Марії так багато нашого болю, стільки сліз і крові, стільки смертей ми бачили впродовж останнього року», – сказав Блаженніший Святослав.

Глава Церкви звернув увагу, що на прощу прибули матері загиблих українських воїнів, «які невпинно вмиваються сльозами і яким ми сьогодні хочемо поклонитися та разом із ними їхній материнський біль сьогодні принести до нашого Спасителя».

Говорячи про щирість молитви, Предстоятель зауважив, що умовою здійснення всіх молитов, які ми сьогодні принесли до нашого Спасителя за посередництвом Його Матері, є наша віра. «Ми просимо про мир. А чи ми віримо, що саме силою Божою цей мир може настати. Скажімо сьогодні, у цій хвилині, разом з євангельським прикладом оздоровлених сліпців: так, віримо, Господи. І тоді станеться з нами, з нашим народом те саме, про що ми чуємо в Христовому Євангелії. Як Він торкнувся колись незрячих очей, які прозріли, так торкається сьогодні нашого болю, торкається нашого страху, наших сумнівів, відкриває нам надію, сповнює нас силою, - силою Божою. Здійснює найглибше прохання, яке ми сьогодні принесли до Нього», – переконує Блаженніший Святослав.

За вірою вашою дасться вам. «Ці слова так по-особливому звучать сьогодні у наших серцях. Торкаючи нас тут, у Зарваниці, своєю життєдайною десницею, Христос наповнює нас силою і здатністю іти вперед, вистояти і перемогти над темрявою, гріхом і злобою. Але перемогти Його силою, Його світлом, Його любов’ю і благодаттю», – наголосив проповідник.

По завершенні Літургії Блаженніший Святослав розповів про те, що завершився основний етап беатифікації митрополита Андрея Шептицького, який тривав понад 50 років. За словами Предстоятеля УГКЦ, Митрополита від сьогодні можна в нашій Церкві назвати праведником. Далі, пояснив архиєрей, щоб його було проголошено блаженним, зараз експертна комісія вивчає чуда, які були здійснені за його посередництвом. І коли буде підтверджено надприродне джерело оздоровлення, яке сталося за молитвами слуги Божого митрополита Андрея, ми матимемо ще одного великого святого в нашій Церкві.

Відтак Глава УГКЦ звернув увагу паломників на питання захисту подружжя як союзу чоловіка та жінки в новій редакції Конституції України, про що він написав відповідного листа до Голови Верховної Ради України, і закликав присутніх усіма законними способами боронити сімейні цінності в Україні.

Слова особливої подяки Глава УГКЦ висловив Архиєпископу Томасові Едвардові Галліксону, Апостольському нунцієві в Україні, за його мужню позицію і за «свідчення правди про Україну у світі».

Відтак п. Степан Барна, Голова Тернопільської ОДА, вручав нагороди (посмертно) матерям воїнів, які загинули в АТО, а Блаженніший Святослав висловлював співчуття і запевнення в молитві за новітніх Героїв України.

На завершення урочистостей Глава УГКЦ освятив каплицю-меморіал Святого Юрія, збудовану на честь загиблих Героїв Небесної сотні та воїнів АТО. У каплиці вмонтують монітор, на якому постійно будуть показувати інформацію про Героїв.

Фото прес-служби Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

Департамент інформації УГКЦ

 

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні