УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Отець Тихон Кульбака: “УГКЦ на захопленій частині Донбасу перебуває в підпіллі”

05.12.2014 13:38
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
На всій окупованій території залишився лише один греко-католицький священик, який, крім наших вірних, також опікується римо-католиками, оскільки там не залишилося жодного римо-католицького священика. Про це сказав греко-католицький парох з Донецька отець Тихон Сергій Кульбака в ефірі програми “Жива Internet - зустріч” на “Живому.TБ".

“Як буде далі, ніхто не знає, - каже священик, - я б хотів найближчим часом повернутися на ті терени, але немає органу, з яким можна було б домовитися і від кого отримати гарантії, що ми там можемо служити”.

“Можна сказати, що УГКЦ зараз на захопленій частині Донбасу перебуває в підпіллі”, - відзначив о. Тихон.

Він висловив жаль, на Донбасі досі є багато людей, які “мріють не стільки про Радянський союз, як про ковбасу по 2,80 і про горілку по 3,50”. Проте, за його словами, водночас є маса людей, які чітко відчули себе українцями. «Бо до цього часу, можливо, навіть я не чітко усвідомлював, що значить бути українцем. А зараз там багато людей, які ідентифікують себе з Українською Державою, з українським народом. З тої інформації, яка до мене приходить, кількість таких людей зростає. Вони нарешті починають бачити правду, починають бачити, що насправді відбувається. Коли десятки танків зайшли до Донецька, то всі розуміли, звідки ті танки прийшли. На жаль, ці люди зараз не мають можливості вголос заявити про це. Бо іноді за такою заявою іде ув’язнення чи навіть смерть”, - розповів священик.

Кілька місяців тому о. Тихон також був викрадений і ув’язнений проросійськими бойовиками в Донецьку 12 діб за те, що є греко-католицьким священиком. Це було головне звинувачення.

Священик вважає, що з окупованих територій варто евакуйовувати людей, насамперед слабких, немічних, які мають бажання звідти виїхати, оскільки зараз ці території на межі гуманітарної катастрофи. “Але тут потрібне сприяння держави, щоб мати куди їх вивозити. Ті, хто може там залишитися, треба, щоб залишалися, щоб ця «сіль, закваска була там і підтримувала дух християнства, дух українства”, - сказав о. Тихон Кульбака.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні