УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Завдання християнина – не знищити своїх ворогів, а спасти їх»

04.11.2013 07:26
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
16
Християни в сучасному світі, хоча мають багато недругів і ворогів, покликані любити їх. Адже наше завдання – не знищити ворогів, а спасти їх. Так чинив Ісус Христос…

Чому ми, християни, маємо любити своїх ворогів? 3 листопада говорив про це у своїй проповіді до вірних Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Проповідник пригадав, що осердям Христового навчання є Слово про любов.

В історії людства, Церкви написано багато роздумів щодо того, чому Христос навчає своїх учнів любити ворогів. Начебто закликає до чогось, що по-людськи неможливе. Адже ми часто не вміємо любити найдорожчих, не вміємо відповідати на любов тим, від кого отримали все… Як же нам навчитися любити ворогів?

На переконання Предстоятеля УГКЦ, полюбити ворога цілком реально. Навіть більше – це необхідно, адже по-іншому ми не зможемо називати себе християнами.

«Чому це важливо для тих, хто вірує в Ісуса Христа і Отця, якого Він нам об’являє? Гадаю, на це питання дуже просто, водночас дуже глибоко говорить наш Учитель – Ісус Христос. Він нам каже, що наш Бог любить своїх ворогів. Він любить, не чекаючи чогось навзаєм від того, кого обдаровує своєю любов’ю. Наш Бог є любов’ю і джерелом любові. Ось у чому полягає зміст Доброї Новини, що навіть коли людина втікає від Бога, цурається, проклинає Його, Бог все одно її любить. І ця любов є найбільшим щастям, яке людина може віднайти у своєму серці та у своїй християнській вірі», – переконаний Глава Церкви.

Та людина, яка хоче жити, повинна навчитися любити, закликає проповідник Божого Слова. Він пригадує слова святого Івана Золотоустого, який сказав: «Найгірше, що може зробити вам ворог, – змусити вас ненавидіти його. Бо коли він ранить тіло, то ці рани швидко загояться. Але коли ворог змінить ваше серце і наповнить його ненавистю – закладе у ваше серце таку глибоку рану, якою ви самі себе вражатимете, аж поки не простите вашого ворога. Бо людина створена, щоб любити і бути любленою».

«Хтось може сказати, що в сьогоднішньому світі, який сповнений ненависті, підозр, неможливо любити ворогів. Один із теоретиків сучасної держави, англійський філософ казав, що справжнім законом, який будує сучасне суспільство, є інший закон: «Homo hominis lupus est» («Людина людині вовк»). Але ми бачимо й розуміємо, що це неприродний стан для людини. Людина некомфортно почувається в обставинах, коли повинна вважати свого ближнього потенційним ворогом», – вважає Блаженніший Святослав.

«Нехай Всемилосердний Господь зробить нас, кожного віруючого, апостолом любові. Щоб ми відчули, що любимо когось, - любимо, не очікуючи чогось навзаєм, щоб ця життєва сила, якою є Божа любов, через нас діяла у світі. Це є досвід, що в нас, у нашому серці пульсує вічне життя», – побажав усім Глава Церкви.

Наприкінці Літургії Блаженніший Святослав подякував усім за спільну молитву і привітав особливих гостей з Канади, які були на Богослужінні, – очільників найбільшого жіночого руху в нашій Церкві – Ліги католицьких жінок Канади.

Він висловив сподівання, що схожий рух розвинеться і в Україні, адже, за словами Глави Церкви, жіноцтво, особливо в Церкві, – це справді велика сила.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні