УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Ми чуємо про «людські ресурси», а не про гідність працівника», – Глава УГКЦ

27.10.2013 21:01
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
24
Одна з притаманних рис української культури, нашого національного спадку й гордості, якою український народ прославився на весь світ, була, є і має бути особлива культура праці.
Зображення 1 / 9 Користуйтеся клавішами для перегляду

Про це сьогодні під час проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві, говорив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Предстоятель Церкви пригадав, що наші діди й прадіди «розуміли, що праця людських рук є святим ділом, яке потрібне не тільки для того, аби заробити собі на хліб насущний». «Праця завжди сприймалася як один із просторів спілкування між людиною і Богом. Наші предки добре зрозуміли слова апостола Павла, який казав: «Хто не працює – хай і не їсть». Відчуваючи сакральність людської праці, наші прадіди починали її молитвою, а, закінчуючи робочий день, молитвою дякували Господу Богу за те діло, яке в Його імені могли звершити», – сказав Блаженніший Святослав.

Резюмуючи те, що для християнина означає праця, як ми повинні приймати і шанувати працю людських рук сьогодні, Глава Церкви наголосив, що людина спілкується з Богом не лише в храмі: Він також входить у щоденну працю людини.

«У минулому столітті ми пережили період зневаги і десакралізації праці людських рук. Коли людина починає викидати Бога зі свого життя, вона починає жити наче в роздвоєнні. Приходячи до храму, беручи участь у Літургіях, людина зустрічає Господа Бога. Але повертаючись до свого щоденного життя, часто того Бога не бачить або просто Його звідти викидає і не дозволяє Йому бути на місці своєї праці. І щоразу, коли відбувається таке розділення між життям людини та її вірою, людина як духовна особа починає вмирати. Суспільство починає ставати жорстоким. Ми добре знаємо, як ідеологи, котрі ставили пам’ятники людській праці, зневажали працівника. Перетворювали його на звичайний фактор економічного розвитку», – зазначив проповідник.

«Та й сьогодні, – вважає Глава УГКЦ, – ми чуємо про «людські ресурси», а не про гідність працівника».

На переконання Блаженнішого Святослава, християни повинні собі ще й ще раз усвідомити, що вони не мають права відділяти своє духовне життя від своєї праці, від щоденних турбот, у яких живуть. «Об’єднуючи їх, ми перетворюємо робоче місце на місце проповіді Божого Слова. Тоді ми починаємо досвідчувати зміст і сенс нашого труду, - починаємо розуміти, що можемо докладати зусилля, але плодоносити нашу працю може тільки Господь Бог. Він є Той, який дає плоди нашої праці. Тому в християнському житті праця завжди була молитвою, місцем спілкування віруючої людини з Богом», – наголосив вірним проповідник.

«Сьогодні неділя, – продовжив він, – але вона швидко закінчиться, і ви всі повернетеся до своєї праці, навчання… Хочу побажати всім вам, щоб ви не переставали молитися весь тиждень, щоб ви щоденну працю перетворили на молитву. І будьте певні: ця земля дасть нам стільки плодів, що не стане сили зібрати все те добро, яке ми зможемо отримати на нашій Богом даній українській землі», – побажав усім Блаженніший Святослав.

Наприкінці Богослужіння Глава Церкви подякував народному хорові «Просвіта» з Коломиї, який 27 жовтня урочисто возвеличив Архиєрейську Літургію в Патріаршому соборі.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні