УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у Білому Борі до прочан: «Ви йдете за Христом і бережете скарб віри ваших батьків…»

16.09.2013 12:10
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
13
«Сьогодні ми святкуємо 55-ту річницю прощ наших вірних до Білого Бору. Бо саме вони – наші брати і сестри, ваші батьки і прадіди, змушені були покинути все на рідних землях, могили своїх батьків, свої храми, щоб насильно бути переселеними в край, якого вони не знали. Проте вони були впевнені, що з ними і тут буде їхній Бог», - про це сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, 15 вересня під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії в храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Білому Борі (Польща).
Зображення 1 / 16 Користуйтеся клавішами для перегляду

Варто зазначити, що Білий Бір - це місто на півночі Польщі. До цього знищеного після Другої світової війни населеного пункту в рамках акції «Вісла» було переселено багато українців. Сьогодні Білий Бір є одним із найбільших осередків українства в Польщі. Тут знаходиться і паломницька святиня УГКЦ з іконою Богородиці «Мати скитальців».

Додамо, що візит Глави Церкви до Вроцлавсько-Гданської єпархії УГКЦ приурочений до єпархіальних святкувань 1025-річчя Хрещення Русі-України та 55-річчя білобірських паломництв. «Свідченням невмирущості віри ваших батьків і прадідів є ви, дорогі в Христі, які 55-й рік поспіль прибуваєте до цієї святинї, щоб показувати Божу силу і невмирущість, яка проявляється у вірі українського народу, на всю Польщу і Україну та цілий світ», - продовжив проповідник.

Під час проповіді Верховний Архиєпископ УГКЦ пригадав і зустріч з українською молоддю, що відбулася в рамках цього пастирського візиту. Глава Церкви зауважив, що молодь запитувала про те, як будувати своє життя, щоб не загубитися і не пропасти в людському морі, в котрому часто є все, крім віри в Господа. «Сьогодні Ісус Христос дає цю відповідь, яка полягає в тому, щоб бути з Ним, стати Його учнями: тоді ніхто й ніщо не зможе забрати те багатство вашої культури і вашого літургійного християнського життя, яке ви маєте», - пояснив він.

Іти за Христом, на думку Блаженнішого Святослава, - це заклик, який сьогодні, у Рік віри, звертає Церква до кожного християнина. Іти за Христом - це голос ісповідників віри, котрі розпочинали прощі до Білого Бору в ті непрості комуністичні часи. «Сьогодні я хочу пожертвувати цю Літургію за вас як велику дяку Христової Церкви, що ви, навіть на не знаних вам землях, ідете за Христом і, як зіницю ока, бережете скарб віри ваших батьків», - сказав він.

«Нехай цей заклик Ісуса Христа – іти за Ним, постійно лунає своїм відгомоном у ваших серцях. Бо лише з Христом ми найсильніші, наймогутніші. Нехай Пречиста Марія «Мати скитальців» буде нам дороговказом того, що Бог є близько до тих, котрі Його шукають», - побажав Глава УГКЦ усім присутнім.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні