УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

У Львові урочисто відзначили 250-річчя храму Премудрості Божої, що в Шевченківському гаю

09.07.2013 11:26
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
15
7 липня, в день празника Святого Пророка, Предтечі і Христителя Господнього Івана, відбулося урочисте святкування 250-річчя унікального шедевра бойківської сакральної архітектури, яку стараннями Митрополита Андрея (Шептицького) перевезено до Львова із с. Кривка Турківського району. Сьогодні цей храм має назву Премудрості Божої, яким опікуються монахи Студійського уставу УГКЦ.
Зображення 1 / 12 Користуйтеся клавішами для перегляду
Урочистості розпочалися напередодні празника, 6 липня, великою вечірнею з литією, яку очолив ієрм. Теодор Мартинюк, ігумен Святоуспенської Унівської лаври, за участю отців студитів та гостей святкувань.

Наступного дня відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київської архиєпархії, у співслужінні отців студитів, за участю чисельної громади міста, науковців та мистецтвознавців.

На проповіді владика зазначив, що празник - це завжди радість, духовне піднесення, особливо сьогодні, коли святкуємо народження пророка. А також застановився над запитаннями: чи справді маємо цю радість від народження пророка, чи дбаємо про празник його народження і чи загалом народження сина, онука є для нас празником?

«Ми часто тішимося дітьми на чужому подвір’ї, − додав проповідник, − і думаємо, що наша родина покликана до чогось іншого, що до нас, в Україну, пророк не прийде». «Сьогодні нам бракує авторитетного слова й авторитету в суспільному, державному і також релігійному житті, однак пророка, за котрим підемо, котрого послухаємо, на жаль, сьогодні не маємо», – константував владика.

«Тому сьогодні, в цей празник, приходимо до цього храму впродовж 250 років, − продовжив ієрарх, − щоби пророк відновив правдивий образ Ісуса Христа в нашому житті та вказав нам, як змінити своє життя».

На думку владики Йосифа: «Святкувати народження пророка – це означає перейнятися його постаттю і його позицією. Перейнятися і жити так, немовби самому нести цю пророчу службу своїм дітям та онукам».

Вказуючи на ювілей храму, владика сказав, що «ця церква простояла 250 років і готова служити Богові і людям ще довший час, допоки буде для нас храмом живого Бога». Прикінці ієрарх порівняв цю святиню із батьківською хатою: «Цей храм буде величним свідком Бога, допоки гуртуватимемося навколо нього».

Додамо, Богослужіння відбувалося за участю зведеного хору у складі колективів «Осанна» храму Божої Премудрості, хорової капели «Боян», «Вірую» храму Ольги і Єлизавети та хору гарнізонного храму Петра і Павла.

Після спільної молитви на галявині, біля церкви, відбулися виступи провідних наукових співробітників у справі збереження та охорони цінних пам’яток архітектури сакрального мистецтва українського народу.

 

www.ugcc.lviv.ua

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні