УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Першим людським кроком до неба має бути хода в місце, де є Бог», - єпископ Йосиф Мілян

28.05.2020 16:46
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Сьогодні святкуємо празник Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа на небо. Такі прецеденти вже ставалися в історії спасіння. Бо на небо у вогняній колісниці вознісся пророк Ілля. На небо з тілом була взята Пресвята Богородиця.

Про це 28 травня 2020 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві говорив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.

 

Свою проповідь архиєрей розпочав цитатою із сьогоднішньої Літургії Слова: «Як Він (Ісус) благословив їх, віддалився від них і став возноситися на небо». Коментуючи цей євангельський уривок, архиєрей зауважив, що у своїх розмовах люди не дуже часто говорять про небо. «Ми дуже мало говоримо про небо… Чи тому, що замало віримо? - запитав він. - Ми мало говоримо про небо і, мабуть, мало роздумуємо про небо… Ми дуже мало мріємо про небо. Абсолютно всі християни, всі воцерковлені люди хочуть бути спасенні - але чи мріємо про небо? Бо мрії здійснюються, а тим першим людським земним кроком до неба має бути хода в місце, де є Бог».

Часто очі спрямовані саме до неба

Відтак єпископ похилився над роздумами про те, чим є небо. Насамперед він звернув увагу слухачів, що наші очі часто спрямовані саме до неба: чи то в очікуванні сонця або дощу. Проповідник  наголосив, що не залежно від того, чи ми віримо дуже сильно, чи наша віра мала, як гірчичне зерно, то допомоги чекаємо саме згори».

«Дуже часто говоримо, - продовжив він, - що родина, яка живе згідно з морально-етичними засадами, яка живе в справжній любові, то в тій родині є небо. Людина, яка багата душею, поглядом, мовою та енергетикою свого єства, випромінює добро – кажуть, цей чоловік має щось у собі небесного… Згодімося, що цей рівень неба залежить від кожного».

Тут живе Бог

Відтак протосинкел Київської архиєпархії наголосив: «Де є Бог, там є небо. Якщо ми, як християни, позбуваємося гріха через ласку Тайни Сповіді, приступаємо до Пресвятої Євхаристії, тоді небо ми вчиняємо у нашій душі та в нашому єстві. Ми приходимо сюди як до місця небесного, бо тут живе Бог. Тут Він хвалений, тут Він оспівуваний, тут Він прославлений. Тут до Нього приносимо жертву – свої дари, свої радощі, свої втіхи і своє горе, яким із ніким більше не можемо поділитися, крім самого Бога».

Продовжуючи проповідь, владика ще раз зосередив увагу присутніх на святі Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа. «Після всього, що Бог перетерпів з нами, після всього того, що Він перетерпів задля нас, після того, що ми, невдячні слуги, Йому чинили на цій землі, Господь благословив нас. Благословляючи, засвідчив, що йде підготувати нам місце. Благословляючи, наказав нам Єрусалиму не покидати, перебувати в молитві, очікуючи від Нього ласки Святого Духа. Тому апостоли в цій настанові повернулися в Єрусалим з великою радістю, очікуючи повноти неба на цій, часто грішній, землі».

Створюймо небесне середовище тут

Завершуючи проповідь, владика Йосиф заохотив всіх мріяти про небо: «Шукаймо неба на цій землі. Створюймо своєю вірою і своєю гідною поставою небесне середовище тут, на землі… Просімо в Господа, який сьогодні вознісся на небо, щоб підготував там місце нам».

Пресслужба Київської архиєпархії


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні