УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

У Яворові провели урочисті святкування з нагоди 400-ліття від заснування монастиря сестер василіанок

18.10.2021 11:27
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
14-16 жовтня у м. Яворові, що на Львівщині, відбулися урочисті святкування з нагоди 400-ліття від заснування монастиря сестер василіанок.

На Архиєрейській Божественній Літургії, яку служили владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський, владика Василь Тучапець, екзарх Харківський, і численні отці, зібралися розділити радість святкування брати та сестри в чернецтві, котрі прибули з різних куточків України та світу: США, Італії, Румунії, Хорватії, Польщі, представники усіх рівнів державної влади, друзі та добродії монастиря. 

Святкування продовжилися Урочистою академією, на якій із привітальними словами до присутніх звернулися митрополит Ігор та владика Василь.

Зі словами привітань та врученням Папського благословення на руки протоігумені провінції Пресвятої Тройці м. Даниїли Винник, ЧСВВ, для Яворівського монастиря до учасників святкувань звернулася архимандриня м. Марчела Рункан, ЧСВВ. Пам'ятні відзнаки та нагороди з нагоди 400-ліття монастиря були вручені представниками обласної та міської влади - п.Павлом Бакунцем, депутатом Верховної Ради, п. Іриною Гримак, головою Львівської обласної ради, п. Миколою Бесагою, керівником патронатного відділу Яворівської міської ради. 

Також прозвучали доповіді с. Доротеї Анни Бусовські, ЧСВВ, та с. Варвари Михальчик, ЧСВВ, зі США про заснування монастирів яворівськими черницями за океаном. Цікавий екскурс про мистецькі пам'ятки Яворівського монастиря, а особливо про чудотворну ікону Пресвятої Богородиці було представлено с.Назарією Михайлюк, ЧСВВ. 

Окрасою першого дня святкувань були виступи Народного вокально-хореографічного ансамблю ''Викрутасики'' та дитячо-юнацького хору ''Берегиня'' зі с.Словіта Львівської обл.

Наступного дня відбулась ювілейна наукова конференція, на якій із цікавими доповідями, які висвітлили історію заснування, становлення та діяльності монастиря впродовж 400 років, виступили науковці та дослідники.

Про яворівський Покровський монастир, його фундацію та розвиток у XVII-XVIII ст. розповів п.Олег Дух. Також с. Євстахією Романчук, ЧСВВ, було представлене одне з найважливіших історичних джерел для вивчення історії сестер василіанок, зокрема Яворівської обителі, - Хроніки монастиря. Доповідь п. Ігоря Пилипіва, яка була представлена в онлайн-режимі, висвітлила діяльність перемишльських владик у розбудові монастиря в Яворові. Наступною прозвучала доповідь с.Магдалини Витвицької, ЧСВВ, у якій сестра представила слухачам контекст та висліди Капітули сестер василіанок 1931 р. у Яворові. Висвітлюючи освітньо-виховну діяльність сестер василіанок у досліджуваному монастирі с.Дарія Турків, ЧСВВ, представила значний вклад у виховання молодого покоління монахинями. Цікаво було почути від п.Петра Луньо спогади яворівчан про діяльність сестер у школі та вчительській семінарії, які функціонували при монастирі. С.Тереса Малиняк , ЧСВВ, з провінції Святого Хреста в Польщі у своїй доповіді розкрила тему: ''Феномен витривалости: з історії Яворівського монастиря сестер василіанок''. Про історію дочірнього монастиря та освітню діяльність черниць у Дрогобичі можна було почути із цікавої доповіді п.Ольги Сеник. Модераторами сесій наукової конференції були п.Олег Турій та с.Дарія Турків, ЧСВВ.

Після обіду урочисте святкування продовжилося чудовим виступом дітей та молоді Яворова і концертною програмою за участю народних артистів України дуету ''Писанка'' (Оксани Савчук та Івана Кавацюка).

Завершилося святкування Архиєрейською Божественною Літургією та Молебнем перед монастирською іконою Пресвятої Богородиці, які служив владика Василь Тучапець. 

Зі словом вдячності до всіх учасників, гостей, організаторів святкувань звернулась м.Даниїла Винник,  ЧСВВ. У своєму слові мати склала ''подяку Богові за Його дар несказанний'' 400-літньої історії монастиря та всіх, хто її творив і творить сьогодні.

Пресслужба сестер Чину святого Василія Великого

 


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні