УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Сім’я – не проблема, а ключ до вирішення багатьох проблем»: Рада Церков прийняла в Острозі резолюцію щодо державної сімейної політики

01.10.2021 13:37
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Повна сім’я, шлюб як союз жінки і чоловіка, повага до гідності людини від її зачаття до природної смерті, відповідальне материнство і батьківство повинні залишатися виховними ідеалами в освітньому процесі в державних, комунальних і приватних закладах освіти.

Про це заявила Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій під час виїзного засідання в Острозькій академії на Рівненщині, яке відбулося 30 вересня 2021 року під головуванням Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ.

«Сумна статистика розлучень (особливо в перші роки шлюбних стосунків), незавершеність реформи інтернатів для сиріт (замість яких мають діяти дитячі будинки сімейного типу), масштабне соціальне сирітство, поширене явище домашнього насильства, тощо – усе це ще більше актуалізує необхідність (1) чіткого визначення пріоритетів держави у сфері сімейної політики, (2) утворення міністерства у справах сім’ї та подолання демографічної кризи та (3) затвердження відповідної державної програми з необхідним бюджетним фінансуванням», – наголошується в Резолюції, прийнятій за результатами засідання.

В обговоренні питань формування державної сімейної політики, яке було головним під час виїзного засідання ВРЦіРО, взяли участь урядовці, парламентарі, представники місцевої влади та місцеві релігійні діячі.

Участь у засіданні взяли: міністр соціальної політики України Марина Лазебна, голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Коваль, голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан, заступниця міністра молоді та спорту України Марина Попатенко, голова Острозької ОТГ Юрій Ягодка та ректор національного університету «Острозька академія» професор Ігор Пасічник.

Також в Острог прибули парламентарі, зокрема голова політичної партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, народний депутат Віктор М’ялик (партія «За майбутнє»), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Роксолана Підласа, народні депутати Олександр Аліксійчук та Олександр Салійчук, які входять до складу фракції «Слуга народу».

«Сім’я – це не соціальна проблема, а потужний соціальний ресурс і найкращий осередок для народження і виховання дітей. В інтересах розвитку відповідального материнства і батьківства, захисту прав дітей, підготовки пар до довготривалих шлюбних відносин держава має бути зацікавлена в співпраці з Церквами і релігійними організаціями», – підкреслив Блаженніший Святослав.

Головуючий у ВРЦіРО додав, що Рада Церков докладає багато зусиль, щоб захистити сім’ю і шлюб як союз чоловіка і жінки, простягнути руку допомоги тим, хто переживає кризу в сімейних стосунках, запобігати домашньому насильству та натомість формувати здорову атмосферу любові, довіри та поваги до гідності кожного члена родини.

Після засідання в Острозі делегація ВРЦіРО відбула до Рівного, де взяла участь в екологічній акції з висадки дерев перед обласним перинатальним центром, відвідала підприємство сім’ї Мединських та провела зустріч з представниками багатодітних сімей Рівненщини.

«Цінності, про які ми говорили зранку під час засідання, є не абстрактними високими матеріями, а фундаментами для життя. Ми бачили тих батьків і матерів, які не бояться бути відповідальними, не бояться давати дар життя, приймаючи його від Господа Бога... Сучасна людина має дуже багато страхів. Боїться жити, боїться давати життя, боїться майбутнього, боїться за майбутнє своїх дітей, і часом саме тому не хоче їх мати. Але свідчення тих родин є звільненням від страху», – розповів після зустрічі з багатодітними сім'ями Блаженніший Святослав в коментарі для «Живого телебачення».

Під час виїзного засідання ВРЦіРО на Рівненщину Блаженніший Святослав передав головування у Раді Церков на наступне півріччя Григорію Коменданту, голові Українського біблійного товариства.

Фоторепортаж з виїзного засідання ВРЦіРО на Рівненщину – тут.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами ВРЦіРО,
фото: о. Тарас Жеплінський

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні