УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Сьогодні ми молимося за наших мігрантів, щоби вони поверталися додому і їхні діти цінували їхню працю», – владика Степан Сус у Зарваниці

16.08.2020 16:00
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Сьогодні ми в особливий спосіб молимося за всіх наших людей, які стали мігрантами, і просимо Господа Бога, щоби виклики та труднощі, які переживають далеко від дому, вони переживали з Господом. Молимося також, щоб наші заробітчани поверталися додому. Щоб їхні діти цінували їхню працю і також молилися за них. Про це сказав голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Степан Сус під час Літургії у Зарваниці з нагоди завершення XV прощі мігрантів та їхніх родин Самбір-Зарваниця.

«Сьогоднішнє паломництво для нас є особливим часом пережиття нашої з вами зустрічі з Богом. Це паломництво ми здійснюємо з думками й молитвами про тих, кого доля спонукала бути мігрантами. Статистика свідчить, що за останні роки багато мільйонів українців поїхали у світ шукати кращого життя, щоб дати собі раду в утриманні сім’ї. У такий спосіб ці люди також розпочали своєрідне паломництво», – зазначив владика Степан.

Владика також наголосив, що сьогоднішня євангельська розповідь відкриває перед нами ще одну дійсність і правду нашого життя: піст та молитва – це два крила, завдяки яким християнин піднімається в цьому житті над всіма викликами, проблемами, труднощами.

«Якщо ми хочемо вирішити якусь проблему, якщо відчуваємо на душі тягар чи трудність, якщо не знаємо, як вчинити, стоїмо на роздоріжжі, – сьогодні Господь пропонує нам у цій євангельській історії, на перший погляд, простий, але дуже важливий рецепт, – постити та молитися.  Ці слова дуже співзвучні й переплітаються з нашим паломництвом. Бо щоразу, вирушаючи у прощу до святого місця, ми внутрішньо переживаємо стан посту і молитви», – зазначив владика Степан.

Єпископ також зауважив, що паломництво – це час, коли ми робимо певні постанови, намірення, йдемо до святого місця, щоби стати іншими, по-особливому щось переживати.

«Нехай Господь почує сьогодні наші з вами прохання, молитви, побачить усе, з чим ми сьогодні прийшли, і зішле силу й ласку своєї благодаті на нас, щоби ми звідси поїхали перемінені. Не лишень ми, тут присутні, а і всі люди, які сьогодні разом із нами моляться та переживають онлайн-прощу до Зарваниці. Щоби всі ми відчули цю Божу ласку, яка піднімає нас над усіма життєвими клопотами і труднощами й дає нам сили рухатися вперед, правильно дивлячись на всі обставини життя», – сказав наприкінець владика Степан.

Довідка

Уже традиційно щороку відбувається Міжнародна піша проща мігрантів та членів їхніх родин зі Самбора до Зарваниці. Засновник прощі – світлої пам’яті о. Василь Поточняк, який свого часу в Італії зорганізував понад 70 українських парафій. Сьогодні вона найдовша в Україні: за 10 днів її учасники проходять у середньому 300 км. Щороку організатори вибирають інший маршрут для прочан, які проходять його з молитвою за мешканців придорожніх міст і сіл та добробут нашої держави. Зважаючи на пандемію коронавірусу, цьогорічна проща відбулася онлайн.

Фото: Олександр Савранський

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами pmv.ugcc.org.ua

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні