УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Через свої вчинки ми стаємо апостолами Христового Євангеліє», - владика Василь Тучапець у своїх роздумах під час Декади місійності

04.06.2020 10:40
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
У дні Декади місійності кожен з нас повинен замислитися над особистою відповідальністю у поширенні Божого Слова. На цьому наголосив владика Василь Тучапець, екзарх Харківський УГКЦ, у своїх роздумах під час Декади місійності.

Тема шостого дня – особиста відповідальність.

«Якою є особиста відповідальність кожного з нас за місією Церкви?» – запитує архиєрей.

І вказує на сьогоднішнє Євангеліє, в якому Ісус звертається до учнів і каже: ще трохи і ви не побачите мене, а пройде ще трохи часу і знову побачите мене. Я бо йду до Отця.

Учні, каже владика Василь, не розуміли цих слів Ісуса. Вони почали перемовлятися між собою, що ж означає те ще трохи. Христос, щоб пояснити учням, чому Він говорить ці слова, каже: голоситимете, ридатимете, а світ радітиме. Журитиметеся, але журба ваша на радість обернеться.

«У цих словах Христос має на увазі страждання, терпіння, смерть на хресті і поховання. Тому Ісус вже заздалегідь готує учнів до цієї події, щоб їхній смуток і журба перетворилися на радість і щоб вони змогли пережити цю подію у своєму житті. Христос їх готує до того, що вони також стануть свідками Його Воскресіння. Він знову їм з’явиться і вони будуть радіти цьому. Христос сам готується до цієї місії», - поясняє екзарх Харківський.

Перед своїми стражданнями йде з учнями в оливний город. У ньому молиться і просить учнів, щоб вони молилися. У своєму глибокому переживанні Христос у молитві звертається до Отця, щоб оминула його та чаша, але цим самим відкривається на Божу волю. Він розуміє, що слабкі людські сили, але в той же час у всьому надіється на Господа», - додає він.

«Смуток, тривога і журба апостолів, яку вони переживали у Воскресінні Христа перемінюється на велику радість учнів. І цієї радості від них вже ніхто не забере. Цей приклад нашого Спасителя насамперед, є виявом безмежної любові Бога. Безмежного милосердя Отця. Це також є вияв великої відповідальності Ісуса Христа. Він виконує волю Отця. Стає прикладом відповідальності. За Його прикладом кожен із нас у своєму житті повинен старатися виконати Господню волю», - переконаний владика Василь.

Архиєрей закликає застановитися над такими питаннями: як ми беремо участь у житті Церкви? Як сьогодні кожен із нас бере участь у поширенні Христового Євангеліє у світі?

На його переконання, прикладом для нас є наш Спаситель. Необов’язково Євангеліє поширювати через проповідь. Насамперед це потрібно робити прикладом свого життя і вчинками. Вони найкраще можуть звіщати про Євангеліє у сучасному світі.

«Насамперед батьки повинні передавати Євангеліє своїм дітям. У наших парафіях ми повинні бути завжди готовими послужити потребуючим людям. Ми повинні не давати і не брати хабарів. Чи зуміємо ми підтримати жінку, яка вагається чи народжувати дитину… У такий спосіб через свої вчинки виявляємо готовність дотримуватися Божих Заповідей і поширюємо Євангельський дух серед вірних», - наголошує він.

«Нехай ця Декада місійності, яку ми переживаємо з усією нашою Церквою, допоможе кожному з нас утвердитися на цих християнських засадах і поширювати християнські цінності в наших родинах, парафіях і в нашому суспільстві», - побажав екзарх Харківський.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні