УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Святий Дух приходить, щоб навчити нас єдиної і необхідної речі: любити так, як любить Бог», - владика Григорій у другий день Декади місійності

31.05.2020 13:55
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Головна і перша місія Святого Духа - свідчити про велику Божу любов. Уже декілька років поспіль у нашій Церкві існує і розвивається чудова душпастирська ініціатива - Декада місійності. Вона триває від свята Вознесіння до П’ятдесятниці.

Цими днями в роздумах над Божим Словом і в молитві ми переживаємо унікальний досвід - час очікування приходу Святого Духа. На цьому наголосив владика Григорій Комар, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, у своїх роздумах у другий день Декади місійності в м. Дрогобич.

«Сьогодні читаючи Євангеліє від св. Івана, ми чуємо, як Ісус обіцяє своїм учням після свого відходу зіслати іншого утішителя, заступника і захисника - Духа істини», - наголосив владика Григорій.

За його словами, Ісус, звершивши свою місію спасіння, повертається до Небесного Отця. Але Його учні не залишаться беззахисними і безсильними сиротами, тому що Дух-Утішитель, якого Небесний Отець зішле в ім’я свого Сина, зміцнить їх і пригадає осердя того, що навчав і що говорив їм Божественний  Спаситель. Перед своїм Вознесінням Ісус повелів своїм учням залишитися у Єрусалимі. Бо саме там вони мають бути охрещенні Святим Духом.

Коли зійде Дух Святий, як сказав Ісус, каже він, тоді ви приймете Його силу та станете моїми свідками аж до  краю землі. Очікуючи сповнення цієї обітниці, апостоли разом з Марією зібралися до Єрусалиму, щоб у витривалій і однодушній молитві підготовляти своє серце до приходу Святого Духа, зокрема до прийняття цього великого дару. Адже їм потрібна була його сила і благодать, щоб стати мужніми проповідниками Христа по всьому світі.

«Сьогодні і ми, зібрані у наших парафіяльних і родинних молитовних спільнотах,  молимося та очікуємо приходу Святого Духа і нашою покірною молитвою запрошуємо Його прийти в наше життя. Святий Дух приходить, щоб навчити нас єдиної і необхідної речі: любити так, як любить Бог», - сказав проповідник.

«Господь Бог полюбив нас ще перед початком нашого існування і ніколи не перестане цього робити. Він знає, що ми деколи занурені в різноманітні житейські клопоти і розчарування, про це забуваємо, тому посилає свого Святого Духа, аби нам пригадати про свою любов, яка прощає і обдаровує, щоби нас потішити і привести до покаяння. Він прагне запропонувати нам свою розраду і силу. Він діє безпосередньо в серці кожної людини. Він нас очищає, зціляє і оживляє», - додав єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

«Дорогий брате, дорога сестро, задумайся сьогодні над тим, що Святий Дух зараз робить у тобі.  Можливо, Він допомагає тобі відновити з кимось розірвані стосунки. Можливо, він допомагає пролити світло на темні сторінки твого життя, щоб заохотити тебе до покаяння і переміни», - заохотив архиєрей.

І додав: «Ти храм Святого Духа. Пам’ятай про це особливо тоді, коли тебе огортає духовна втома чи почуття безнадійності. Тримайся цієї істини тоді, коли приходить спокуса почуватися жертвою та в інших людях шукати винуватців своїх бід. Тоді знайди тихе місце, побудь у тиші, щоб з глибини свого єства промовити: Духу Святий, Боже, прийди в моє життя, наповни моє серце, бо без твоєї присутності я почуває себе безсильним і порожнім».

«Без Святого Духа ми нічого не можемо робити. Адже християнське життя – це не лише виконання якихось правил чи обов’язків. Це постійне бажання оновлюватися та відроджуватися у Святому Дусі.Святий Дух прагне відносин. Святі Отці називали Його особливою любов’ю, яка поєднує в собі Отця і Сина. Отже, як бачимо, що сама Його природа – це відносини. Цього Він очікує також від нас. Не достатньо лише час до часу закликати його і просити про допомогу, а потрібно постійно прагнути перебувати у спілкуванні та в єдності із Ним. Справжній християнин – це той, який потребує Святого Духа немов повітря, без Нього не може жити. Святий Дух має стати душею нашої душі, биттям нашого серця, господарем нашого тіла», - переконаний владика Григорій.

Архиєрей заохотив під час цієї Декади місійності, коли ми готуємося до приходу Святого Духа, чесно себе запитати: чи справді ми хочемо навчитися від Святого Духа ходити шляхом свободи? Чи дійсно прагнемо наповнитися Його силою, аби відважно свідчити свою віру?

«Довірмося Йому у святій Христовій Церкві. Тоді Він просвітить наші серця і дасть нам можливість жити повнотою його благодаті: проголошувати Боже спасіння і любов усім, кого зустрічаємо. Прийди, Духу Святий, запали в наших серцях вогонь своєї любові. Будь моїм утішителем! Провадь та освячуй мене», - попросив єпископ.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні