УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Кожна наша молитва є виявом довіри до Бога», – о. Віталій Храбатин у першій реколекційній науці

06.04.2020 20:42
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
У Патріаршому соборі в Києві продовжують молитися за припинення пандемії COVID-19 і недужих. Сьогодні Молебень до Богородиці відслужив Блаженніший Святослав. Опісля реколекційною наукою о. Віталія Храбатина, референта Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, розпочався черговий тиждень великопісних реколекцій онлайн. У першій науці реколектант роздумував над особливостями нового завіту, який Бог із власної ініціативи укладає з людьми вже не на кам’яних таблицях, але у людських серцях.

На початку науки отець Віталій зауважив, що наступного тижня ми будемо чути багато слів, які запитуватимуть про серце, що є ядром любові і всякої дії людини. Священник розповів, що до серця людини звертаються автори майже кожної книги Святого Письма: «Вони говорять про чотири його функції: фізична – серце може боліти, емоційна – серце зворушується, вольова – серце вибирає дорогу, якою хоче йти людина, інтелектуальна – Бог промовляє до серця, яке може зрозуміти або не зрозуміти Його».

В основу першої науки референта Пасторально-міграційного відділу лягли коментарі двох старозавітних уривків: із книг пророків Єремії (31, 31-34) та Єзелиїла (36, 24-28), які розповідають про встановлення нового завіту Бога із людьми і які, за словами реколектанта, можуть потішити і нас сьогодні, як потішали свого часу ізраїльський народ у неволі.

Перший уривок: «Ось прийдуть дні, – слово Господнє, – і я створю з домом Ізраїля та з домом Юди новий завіт. Не такий завіт, який я заключив з їхніми батьками, коли взяв був їх за руку, щоб вивести з Єгипетського краю. Завіт той – мій завіт! – вони його зламали, хоч я був їхнім Владикою, - слово Господнє. Ні, ось який завіт я створю з домом Ізраїля після тих днів, – слово Господнє: Вкладу закон мій у їхнє нутро і напишу його у них на серці. Я буду їхнім Богом, вони ж моїм народом. Не буде більш один одного навчати, чи брат брата свого, казавши: Спізнайте Господа! Усі бо вони будуть мене знати, від найменшого й до найбільшого між ними, – слово Господнє, – я бо прощу їхню провину, гріха їхнього не згадуватиму більше» (Єр. 31, 31-34).

Коментуючи цей текст Єремії, о. Віталій зауважив, що старий, перший завіт формував із ізраїльського народу Божий народ. Новий завіт буде іншим: «У новому завіті Бог формуватиме серце кожної людини, щоб воно слухало Боже Слово», – сказав священник і додав, що відкрити Бога в серці у новому завіті означає відкрити, що Він мені вже не є чужий, Він не є далеко, Він не приходить, бажаючи накинути свою волю. «Він є Той, чиє серце б’ється разом з моїм серцем. Він не є назовні, але в серці кожного», – наголосив о. Віталій і додав: «У новому завіті Бог показує, що Він випереджує людину. Бог не чекає на її навернення, але сам дає їм прощення».

Другий уривок: «Я заберу вас з-між народів; я позбираю вас з усіх земель і приведу вас у вашу країну. Я окроплю вас чистою водою, і ви очиститесь; я вас очищу від усіх ваших гидот і від усіх ваших кумирів. Я дам вам нове серце, і новий дух вкладу в ваше нутро. Я вийму кам'яне серце з вашого тіла й дам вам серце тілесне. Я вкладу в ваше нутро дух мій і вчиню так, що ви будете ходити в моїх заповідях та берегти й виконувати мої установи. Ви житимете в країні, що я дав батькам вашим, і будете моїм народом, а я буду вашим Богом» (Єз. 36, 24-28).

«Як бачимо, – зауважив реколектант, – навіть зі страшного досвіду безнадії, втрати всього Бог починає будувати нові відносини із народом, що його полюбив, із народом, через який має бути об’явлене спасіння всім народам». Для цього, за його словами, Бог дасть нам нове серце, вкладе в нас нового духа. Тільки так зможемо відповісти на Його любов. На думку о. Віталія Храбатина, кожна наша молитва є закликом до Бога, виявом довіри до Нього, кожною молитвою ми вкладаємо наші руки у Божі руки.

«Просімо, отже, для нас ласки вдивлятися у власне серце. Просімо також благодаті, щоби ми не боялися любити Бога і віддатися Його милості», – закликав на завершення священник.

Пригадуємо, що у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві продовжуються моління за припинення пандемії COVID-19. З понеділка по п'ятницю о 12:00 служиться Молебень до Богородиці за недужих. Опісля виголошуються реколекційні науки. Цього тижня реколекції проводить о. Віталій Храбатин. Прямий ефір можна переглянути щоденно на каналі «Живого ТБ» в мережі YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook.

 

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні