УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у Київській Трьохсвятительській семінарії освятив зал на честь Папи Франциска

12.02.2020 13:17
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
10
Крайній індивідуалізм в Україні має свою особливість. Після років колективізації, коли в нас забирали особистість, коли казали, що колектив є важливіший за особу, сьогодні ми бачимо певну реакцію і намагання відокремитися від усіх і від усього.

Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час святкування десятиріччя Трьохсвятительської духовної семінарії в Княжичах, яку відновив Блаженніший Любомир Гузар.

«Тому диявол говорить сьогодні про спокусу федералізації України навіть коштом зміни нашої Конституції. Говорить про підсилення регіоналізму і відокремлення одної частини України від іншої, відчуження одного українця від іншого», – додав Предстоятель.

Тож, на його думку, так важливо святкувати свято Трьох cвятителів, щоби силою і діянням Святого Духа ми навчилися жити разом, будувати спільне благо…

Під час проповіді Блаженніший Святослав розповів, що сьогодні Церква святкує велике свято Трьох святителів і архиєреїв: Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого.

За його словами, сенс встановлення цього свята – що ми святкуємо цих трьох святителів разом. Історія його встановлення і головна його думка полягає в тому, що ми, християни, віримо в єдиного Бога. Тому християнство є моноїстичною релігією. Наш Бог є один і єдиний. Немає інших богів.

«Але цей єдиний Бог не є самотнім. Сам у собі той Бог, у якого ми віримо, є єдиною спільнотою трьох іпостасей, трьох осіб – Отця, і Сина, і Святого Духа. Одним із перших, хто міг вникнути в глибину в цього троїчного божественного життя, був наш славний Василій Великий», – розповів Предстоятель.

У Святій Тройці, вважає проповідник, людині відкривається правда про неї саму. Василій Великий каже, що людина створена на образ троїчного буття. «Людина є собою лише тоді, коли не закривається у своєму егоїзмі, а здатна творити спільноту з іншою особою, коли не піддається спокусі такої федералізації, яка дробить, ламає, нищить. Єдина Тройця для нас є об’явленням єдиного спільного блага і спільної мети для всіх людей. А в Бозі нам дарується найвищий рівень божественної свободи синів Божих», – розповів Глава Церкви.

Григорій Богослов каже нам: імена Божих осіб – Отець, Син і Святий Дух – це є імена стосунків, які вони будують між собою. «Кожне з тих Божественних імен, – зауважив Блаженніший Святослав, – не висловлює, не окреслює сутності божественної особи. Але ті імена відкривають нам таїнство взаємостосунків між ними. Чому Отець є Отцем?! Бо він породжує Сина. Чому Син є Сином? Бо Він має Отця. А чому Дух Святий є Духом святості? Бо він походить від Отця і спочиває в Сині».

На його переконання, істина про глибинні людські стосунки, які відкривають нам нашу істоту, каже, що людина може пізнати себе, пізнати зміст свого ім'я лише тоді, коли виходить назустріч іншій особі. «Кожен із нас може пізнати себе, своє покликання, коли вийде і віддасть себе іншій особі. Як ти будеш жити тільки для себе, то забудеш, ким ти є, ти загубишся, станеш анонімним споживачем у цьому створеному світі. Якщо християнин хоче пізнати своє ім'я, мусить вийти на поклик Пресвятої Тройці назустріч іншій особі», – зазначив Предстоятель.

Архиєрей додав: «Іван Золотоустий каже нам, що спільнота християн, наша парафія, наша Церква є іконою Пресвятої Тройці. Ми разом покликані творити єдину спільноту, єдину Церкву як ікону єдиного Бога, який відкривається нам у Пресвятій Тройці. У тій спільноті Церкви кожен залишається окремою індивідуальною особистістю і може бути собою».

Глава Церкви подякував Богу за десять років відновлення семінарії, а також Папі Франциску за особливий подарунок, який він зробив для семінарії.

Після Літургії Блаженніший Святослав освятив семінарійну залу і надав їй ім'я Папи Франциска.

Досі в семінарії не було жодного приміщення, де б семінаристи могли зійтися всі разом. 

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні